Haşdi Şabi liderleri ABD'ye karşı birleşti iddiası

Haşdi Şabi güçlerinin, ABD'nin Irak’tan tamamen çıkarılması için birleşme kararı aldığı iddia edildi.

ABD tarafından İranlı general Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi güçlerinin ikinci sorumlusu Ebu  Mehdi Mühendis'in öldürülmesinin ardından, Haşdi Şabi güçleri ve Irak’ta parçalı duran Şii gruplar arasında bir yakınlaşma yaşandı. Haşdi Şabi güçleri, Süleymani ve Mühendis’in öldürülmesinden sonra birleşip, Irak Parlamentosu'nda ABD güçleri olmak üzere Irak’taki yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması için baskıda bulunmaya başladı.

PARLAMENTODAKİ KARARDAN SONRA...

Haşdi Şabi güçleri ile Irak’ta parçalı duran Şiilerin yakınlaşarak yaptıkları baskıdan ötürü Irak Parlamentosu, 5 Ocak’ta toplanarak ABD ve yabancı güçlerin çıkarılması için karar aldı.

Bu karardan sonra, Haşdi Şabi güçleri, kendi aralarındaki parçalılığı gidermek için çalışmalar yürüttü.

Haşdi Şabi gruplarının yöneticileri arasında yürütülen görüşmeler sonucunda, ABD güçlerinin Irak'tan çıkarılması konusunda güçlerin birleştirilmesi yönünde karar aldığı belirtiliyor.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Asaib Ehl’ul Hak, Seyid Şuheda Tugayları, Nuceba Hareketi ve Sadr’a bağlı Seraya Selam'dan temsilcilerin İran'ın Kum kentinde bir araya geldiği belirtiliyor.

ŞEMERİ DOĞRULADI

Konuya ilişkin Irak medyasına konuşan, Nuceba Hareketi Sözcüsü Nasr Şemeri, adı geçen grup liderlerinin bir araya gelerek gerçekleştirdikleri görüşmede, ABD güçlerinin tamamen Irak'tan çekilmesi için 'güçlerin birleştirilmesi ve koordine edilmesi' kararının alındığını söyledi.

Şemeri, Haşdi Şabi bileşenlerinin hükümete ve parlamentoya diplomatik yollardan yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması için 'fırsat tanıdığını' ifade etti.