Hava saldırılarında 260’ı aşkın Husi isyancısı öldü!

Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, son üç günde düzenledikleri hava saldırılarında 260’ı aşkın Husi isyancısının öldüğünü bildirdi.

Hava saldırıları, Yemen hükümetinin ülkenin kuzeyindeki son kalesi olan Marib’de düzenlendi. Kuzeyin büyük bölümü İran destekli Husilerin denetiminde bulunuyor.

Bu stratejik önemdeki kentte şubat ayından beri kanlı bir savaş var. Son haftalarda Husiler ilerleyişini hızlandırdı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da 24 Ekim günü yer alan koalisyonun açıklamasına göre “36 askeri araç imha edildi ve 264’ü aşkın terörist etkisiz hale getirildi.”

Bu bilançonun son üç gün içerisinde gerçekleşen hava saldırılarında ortaya çıktığı belirtildi. Aynı kaynaklara göre yaklaşık iki hafta içerisinde 1600’ü aşkın Husi isyancısı öldü.

Bu bilgileri başka kaynaklarca doğrulamak mümkün görünmüyor. Husiler genellikle kendi kayıplarına ilişkin bilgi vermiyor.

Husilere bağlı El Masira televizyonunda açıklaması aktarılan Husilerin askeri bir sözcüsü, Marib’deki operasyonu sürdürmeye çağırdı. Sözcüye göre 550 hükümet yanlısı savaşçı çöldü, 1200’ü yaralandı. Ancak bu bilançoya ilişkin tarih verilmedi. Ayrıca 90 hükümet yanlısı savaşçının da esir alındığı bilgisi verildi.

2014’te ise başkent Sana’nın Husilerin denetimine geçmesi ardından yıkıcı bir savaş başladı. Bir tarafta Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, diğer tarafta İran destekli Husiler var.

İnsan hakları örgütlerine göre bu savaşta onbinlerce kişi öldü. BM, milyonlarca kişinin göçe maruz kaldığını ve ülke nüfusunun açlığın eşiğinde olduğunu belirterek, Yemen’i dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı ülke olarak ilan etmişti

19 Ekim’de bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu Unicef’e göre Yemen’de iç savaşın başından bu yana 10 bin çocuk öldürüldü ya da yaralandı. Yemen’de her beş çocuktan dördünün insani yardıma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu da 11 milyon çocuk anlamına geliyor.