‘Havana Sendromu Rus istihbaratı ile bağlantılı’ iddiası

Havana sendromu olarak bilinen gizemli sağlık olaylarıyla ilgili şüpheler artıyor.

Pazartesi günü çeşitli medya kuruluşlarında yayınlanan uluslararası bir araştırma, bu rahatsızlıkların bir Rus istihbarat birimiyle bağlantılı olabileceğini iddia ediyor. 

2016'dan beri Küba'da görev yapan Amerikalı ve Kanadalı diplomatlar, migren, baş dönmesi, mide bulantısı ve görme sorunları gibi belirtilerle karşılaştıklarını ifade etmişlerdi. 

Bu tür sağlık sorunları, dünyanın farklı yerlerinde (Çin, Almanya, Avustralya, Rusya, Avusturya) ve hatta Washington'da dahi rapor edilmişti.

Olayın kökeni hakkında yaygın spekülasyonlar yapılırken, bazı ABD'li yetkililer semptomları stresle ilişkilendirdi, bazıları olası bir saldırıdan söz etti ve Rusya gibi ülkeler üzerinde şüphe oluşturdu. 

Bağımsız Rus gazetesi The Insider, Alman Der Spiegel dergisi ve Amerikan kanalı CBS tarafından yapılan bir araştırmada, bu diplomatların Rusya'dan gelen bir ses silahının hedefi olabileceği öne sürüldü. 

Araştırmada, bu tür anormal sağlık olaylarının Rus askeri istihbarat servisi GRU'nun "birim 29155" üyeleri tarafından kullanılan yönlendirilmiş enerji silahlarının kullanımından kaynaklanabileceği iddia ediliyor.

Rusya, bu suçlamaları temelsiz olarak reddederken, Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, basında uzun süredir abartıldığını ve Rusya'nın bu konuyla sıklıkla ilişkilendirildiğini belirtti. 

Ancak üç medya kuruluşu tarafından yapılan inceleme, Almanya'da ilk Havana sendromu vakalarının 2016'da Küba'da bildirilen vakalardan iki yıl önce meydana geldiğini öne sürüyor. Peskov, bu iddiaların ardında henüz ikna edici bir kanıt sunulmadığını belirtiyor.