Hegemonya savaşında günün özeti

Ukrayna üzerinde devam eden hegemonya savaşında bugün öne çıkan başlıklar…

  • Ukrayna sağlık bakanına göre Perşembe gününden bu yana, üçü çocuk olmak üzere en az 198 sivil öldü ve bin 115 kişi yaralandı.
  • Ukrayna başkentinin belediye başkanına göre “gece yine zor olacak. Rus askerleri hala Kiev'e girmeye çalışıyor”. Başkentte pazartesi sabah 8'e kadar sokağa çıkma yasağı var.
  • Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, 116 binden fazla mültecinin Ukrayna'ya komşu ülkelere kaçtığını tahmin ediyor.
  • Batı kampı, Moskova'ya yönelik yaptırımları sıkılaştırmaya devam ediyor ve Rusya'nın Swift sisteminden sınırlandırılmasını veya dışlanmasını düşünüyor.
  • Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Pazar günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Rus işgali karşısında Ukrayna'ya silah ve diğer teçhizatın satın alınmasını ve teslimatını finanse edeceğini ve bunun Birlik için bir ilk olduğunu da sözlerine ekledi.
  • Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline katılması nedeniyle Belarus'a yeni ihracat yaptırımları kararı aldı.
  • Avrupa diplomasisi başkanı Josep Borrell Pazar günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği Üye Devletlerinin Ukrayna silahlı kuvvetlerine savaş uçağı tedarik etmeye hazır olduklarını duyurdu.
  • AB'nin üst düzey diplomatı Josep Borrell, Rusya'nın merkez bankası rezervlerinin yarısından fazlasının ülkeye yönelik yeni AB yaptırımlarının bir parçası olarak bloke edileceğini duyurdu.
  • Fransa, Pazar günü yayınlanan iki basın açıklamasında, Rusya'dan geçen vatandaşlarına "Rusya ile Avrupa arasındaki hava trafiğindeki artan kısıtlamalar" nedeniyle ülkeyi "gecikmeden terk etmelerini" ve tüm Fransızların Belarus'u karayoluyla terk etmelerini tavsiye etti
  • Washington da, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak birçok devletin Rus uçaklarına karşı ilan ettiği uçuş iptalleri ve hava sahasını kapatmaları karşısında Pazar günü vatandaşlarına "Rusya'yı derhal terk etmeyi" tavsiye etti.
  • Aralarında Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya’nın da birçok Avrupa ülkesi, bulunduğu Pazar günü itibarıyla Rus havayollarına ve uçaklarına hava sahalarını kapattığını duyurdu .
  • Rus havayolu Aeroflot, AB'nin tüm hava sahasını tüm Rus uçaklarına kapatmaya karar vermesinin ardından Pazartesi gününden itibaren bir sonraki duyuruya kadar Avrupa'ya olan tüm uçuşları askıya alacağını duyurdu. 
  • Norveç hükümeti Pazar günü yaptığı açıklamada, Norveç'in dünyanın en büyüğü olan egemen servet fonunun Rusya'daki yatırımlarını donduracağını ve Moskova'ya Ukrayna'yı işgal ettiği için yaptırımların bir parçası olarak tam çıkışa başlayacağını duyurdu. Maliye bakanı düzenlediği basın toplantısında, "Amaç, petrol fonunu tamamen Rusya pazarından çekmek" dedi.

Norveç basınına göre, toplam ağırlığı 1100 milyar avroyu aşan petrol fonunun Rusya'da yaklaşık 2,7 milyar avroluk hissesi var. Avrupa Birliği üyesi olmayan ancak NATO üyesi olan Norveç, Rusya'ya karşı Avrupa yaptırımlarına katılma niyetini açıklamıştı.

  • Üst düzey bir Emirlik yetkilisi Pazar günü yaptığı açıklamada, Moskova ile Kiev arasındaki ihtilafta taraf seçmenin "daha fazla şiddete yol açacağını" söyledi ve ülkesinin Rusya'nın Ukrayna'dan işgaline ilişkin BM Güvenlik Konseyi oylamasında çekimser kalmasını haklı çıkardı. "Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı" "en güçlü ifadelerle" kınayan ve Moskova'ya askerlerini bu ülkeden "derhal" geri çekmeye çağıran karar, Rusya'nın vetosu nedeniyle Güvenlik Konseyi tarafından Cuma günü kabul edilemedi. Ancak 15 üye ülkenin 11'i tarafından desteklenirken Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan çekimser kaldı.