Hindistan’da muson hastalıkları ve Covid-19 tehlikesi

Hindistan’da muson mevsimiyle birlikte başlayan hastalıkların artan Covid-19 tehlikesi nedeniyle ağır bir kayıp bilançosuna neden olabileceği savunuluyor.

Birçok Güney Asya ülkesinde olduğu gibi Hindistan’da da Haziran-Eylül arasında yoğunlaşan muson yağmurları nedeniyle Hindistan’da endişeli bir bekleyiş yaşanıyor. Bunun nedeni de her yıl binlerce kişinin yaşamına mal olan deng veya sıtma gibi hastalıklara ek olarak hızlı biçimde yayılmaya devam eden Covid-19 salgını.

Her yıl ülkede binlerce kişi yoğun yağışların yol açtığı felaketler ile yağışlarla birlikte gelen hastalıklardan ölürken, ülkedeki hastanelerin yetersiz kalmasından endişe ediliyor. Bu endişeler, 340 bini aşan Covid-19 vaka sayısının artmaya devam etmesiyle giderek büyüyor.

1,3 milyar nüfuslu Hindistan’da şimdiye kadar 9 bin 900 civarında Covid-19 kaynaklı ölüm kaydedilirken, günlük vaka sayısının ortalama 10 bin dolayında artmasıyla bilançonun ağırlaşacağı bildiriliyor. Tahminler, önümüzdeki aya kadar vaka sayısının yarım milyonu aşacağı yönünde.

Muson yağmurlarıyla birlikte hastanelerin de yetersiz kalacak olması bunda etkili olacak.

Öte yandan muson yağmurlarıyla birlikte yoğunlaşan deng veya sıtma gibi sivrisineklerle taşınan hastalıkların belirtileri Covid-19 ile hemen hemen aynı. Bunlar arasında yüksek ateş, nefes almakta zorlanma veya iştah kaybı da bulunuyor.

300 ila 400 milyon arasında kişinin yoksulluk içinde yaşadığı ülkede özellikle büyük şehirlerin çevresinde bulunan ve çoğu derme çatma binalardan oluşan yoksul semtlerin bu yaz yaşanacak ağır sağlık krizinden etkileneceği öngörülüyor.