Hindistan’da tarım emekçilerinin direnişi sürüyor 

Hindistan’da on binlerce tarım emekçisinin hükümetin ‘tarım ticaret reformunu’ geri çekmesi için başlattığı direniş devam ediyor. 

Kasım ayı sonundan bu yana direnişte olan onbinlerce tarım emekçisi, Salı günü de başkent Yeni Delhi’ye girişleri bloke ederek, genel grev çağrısı yapmışlardı.

Emekçilerin kurduğu direniş kamplarına katılımların özellikle kırsal kesimlerden gelenlerle birlikte giderek arttığı bildiriliyor. 

Hükümetin reformları geri çekmesi için direnişlerini sürdüren tarım emekçilerine demir ve karayolu toplu taşımacılığında çalışanlar ile öğretmenler ve sendikalar da destek verdi.

Hükümetin başkent sokaklarına binlerce polis gücü yığdığı direniş sürerken, hükümet bakanları ile tarım emekçileri temsilcileri arasındaki müzakereler de devam ediyor. 

Hükümetin yeni reformları kapsamında çiftçilerin bugüne kadar devlet tarafından belirlenen piyasa fiyatları yerine kendi belirledikleri fiyatlarla satış yapmalarının önü açılıyor. Ancak bunun büyük tarım şirketlerinin fiyatları kırma politikasına hizmet edeceğinden endişe ediliyor. 

Hükümet, on milyonlarca kişiyi doğrudan etkileyecek ve büyük oranda dev şirketlerin çıkarına olan reformların ‘tarım sektörünün geleceği için gerekli’ olduğunu savunuyor. 

Tarım piyasalarına dair reforma ana muhalefet partisi Hindistan Ulusal Kongresi ve komünistlerin yanı sıra çok sayıda muhalif parti de karşı çıkıyor.