Hindistan’daki çiftçiler hükümet yasalarına karşı alanlarda

Hindistan’da on binlerce tarımcı Yeni Delhi yakınlarında düzenledikleri eylem ile küçük üreticileri yok etme ile karşı karşıya bırakan yeni yasaların geri çekilmesini talep ediyor.

Hindistan’da hükümetin aldığı bir dizi yeni yasa, küçük tarım üreticilerini ciddi bir tehdit altına koyuyor. Bu duruma tepki gösteren binlerce çitçi “Çiftçiler, işçiler birlik” sloganı ile eylem düzenleyerek, hükümetin yeni yasalarını protesto etti.

Eylemciler hardal tarlalarını temsil eden yeşil ve sarı fularlar takarak eyleme katıldı. Ayrıca eylemde tarım işçileri sendikalarını temsil eden bayraklar da taşındı.

Eylemi takip eden AFP muhabiri, yaklaşık 50 bin kişinin katıldığını belirtti.

Çiftçiler 2020 yılı Kasım ayından bu yana Yeni Delhi’yi çevreleyen yollarda kamp kurarak eylemlerini sürdürüyor. Bu eylem 2014 yılından bu yana iktidarda olan Narendra Modi hükümetinin karşılaştığı en uzun soluklu direniş de oluyor.

Eylemciler hükümet yasaları geri çekene kadar da eylemlerini sürdüreceklerini belirtti. Ayrıca 27 Eylül günü de ulusal bir grev çağrısı yapılıyor.

Eyleme katılan ve çiftçi çocuğu avukat Amit Chaudhary kentin bütün sokaklarının çiftçiler tarafından işgal edilmiş hissiyatına kapıldıklarını söylüyor.

“Biz çiftçiler cesaretimizin kırılmasına izin verecek insanlar değiliz. Sabahtan akşama kadar, yağmur yağsa ya da rüzgar olsa çalışıyoruz. Yasalar geri çekilene kadar da geri adım atmayacağız” açıklamasında bulundu. Şimdiye kadar birçok müzakere yürütüldü ama bir sonuç alınamadı.

2020 Eylül ayında kabul edilen yasaya göre, çiftçiler ürünlerini istedikleri alıcıya satabilecek. Çiftçiler, hükümet kontrolündeki pazarlara ürün satmayı aldıkları yardımdan dolayı tercih etmiyor.

Küçük çiftçiler ise pazarın liberalleşmesini ürünlerinin büyük şirketlere satmak zorunda kalmasından çekiniyor.