HRW: İran’da Bahailere yönelik zulüm ‘insalığa karşı suçtur’

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 1979 İslam devriminden bu yana İranlı yetkililer tarafından Bahai azınlığa uygulanan zulmün "insanlığa karşı suç" teşkil ettiğini belirtti.

New York merkezli insan hakları örgütü, ülkenin en büyük gayrimüslim azınlığı olan Bahailerin keyfi tutuklamalara, mallarına el konulmasına, okullara ve istihdama erişimlerinin kısıtlanmasına ve hatta uygun bir cenaze töreni hakkından mahrum bırakılmaya maruz kaldıklarını belirtti. 

Örgüt yaptığı açıklamada "On yıllardır süren sistematik baskının kümülatif etkisi, Bahailerin temel haklarından ciddi ve kasıtlı bir şekilde mahrum bırakılması anlamına gelmekte ve insanlığa karşı işlenmiş bir suç teşkil etmektedir" dedi.

HRW, Bahai haklarının ihlallerinin yoğunluğu "zaman içinde değişse de", zulümlerinin sabit kaldığını ve "kamusal ve özel yaşamlarının neredeyse her yönünü etkilediğini" göz önünde bulundurarak, bu eylemlerin Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) sorumluluğu altında olduğuna inanıyor. 

İslam Cumhuriyeti'nin Bahai inancına karşı "aşırı düşmanlık" beslediğini ifade eden HRW, topluma yönelik baskının İran yasaları tarafından onaylandığını ve resmi politika olduğunu kaydetti. 

HRW'nin Orta Doğu Direktör Yardımcısı Michael Page, İranlı yetkililerin Bahaileri "eylemlerinden dolayı değil, sadece dini bir gruba ait oldukları için" temel haklarından mahrum bıraktığını söyledi. 

Page, "İnsanlığa karşı işlenen bu suça son verilmesi için İran üzerindeki uluslararası baskının arttırılması elzemdir" dedi.

Bahailer, 1817'de İran'da doğan Bahaullah'ın öğretilerini takip ediyorlar. Bahaullah, birlik ve eşitliği savunan bu tek tanrılı dinin kurucusu ve peygamber olarak görülüyor.

İnançları, Hristiyanlık, Yahudilik ve Zerdüştlük dahil olmak üzere diğer gayrimüslim azınlık inançlarının aksine İranlı yetkililer tarafından tanınmıyor. Yine de dünya çapında yedi milyondan fazla takipçisi olduğu iddia edilen Bahailik, ülkedeki en büyük gayrimüslim dini azınlık olarak kendisini tanıtıyor.

Bahailik dini takipçileri düzenli olarak İsrail ajanları olmakla suçlanıyor. İran'daki Bahailerin sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte birkaç yüz bin olduğu tahmin ediliyor. BM'ye göre en az 70 Bahai cezaevinde bulunuyor. 1200 kişi de soruşturma ya da mahkumiyet konusu oldu. 

HRW, Bahailerin "periyodik devlet destekli nefret kampanyalarına" maruz kaldığını, istihbarat ve yargı yetkililerinin düzenli olarak evlerini bastığını, mallarına el koyduğunu ve onları sorguladığını belirtiyor. 

HRW, "Yerel yetkililer cenaze törenlerine müdahale ediyor ve Bahailerin yakınlarını Bahai mezarlıklarına defnetmelerine izin vermiyor" diye ekliyor.