HRW: İsrail polisi mayıs ayındaki gösterilere karşı aşırı güç kullandı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail polisinin mayıs ayında Lod kentinde Arap toplumunun düzenlediği eylemlere karşı “aşırı güç” kullandığı tepkisinde bulunarak, bu uygulama için “ayrımcı” dedi.

İsrail’de mayıs ayında bir çok karma kentte protesto eylemleri düzenlendi. Sözkonusu bölgelerdeki Araplar, 1948 yılında İsrail’in kurulması ile birlikte topraklarında kalan Filistinlilerin ardılları olarak biliniyor.

Protesto eylemleri, Hamas ile İsrail arasında Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların bir sonucu olarak yaşanmıştı.

HRW İsrail ve Filistin sorumlusu Omar Şakir yaptığı yazılı açıklamada “İsrail makamları Lod'daki Mayıs ayındaki olaylara, barışçıl bir şekilde gösteri yapan Filistinlileri zorla dağıtarak yanıt verdi” dedi.

Polisin eylemcilere karşı göz yaşartıcı gazlar ve ses bombaları atarak yanıt verdiğine dikkat çeken Şakir, “ultramilliyetçi Yahudiler Filistinlilere saldırdığında polis kuvvetlerinin tarafsız biçimde” yaklaşmadığını ifade etti.

HRW yetkilisi, "Lod'daki polis müdahalesi, İsrail hükümetinin İsrail vatandaşı Filistinlilere karşı uyguladığı sistematik ayrımcılık çerçevesinde gerçekleşti” diye ekledi.

HRW, İsrailli yetkililerin ayrıca Lod’da bir Arap ve bir Yahudi’nin öldürülmesi karşısında “net bir şekilde farklı muamelede” bulunduğunu belirtti.

Yahudi ve Filistinli gençler arasında yaşanan çatışmada atılan taşlar nedeniyle yaralanan Yigal Yehoşua isimli Yahudi’nin ölümüne ilişkin 8 Arap tutuklanmış ve haklarında iddianame hazırlanmıştı. Musa Hasuna isimli Arap’ın açılan ateş sonucu öldürülmesi ardından ise 5 Yahudi tutuklanmış ve herhangi bir suçlamaya konu olmadan serbest bırakılmıştı.

İsrail polisi tarafsızlık suçlamalarını reddetti. AFP’ye açıklamada bulunan polis Hasuna cinayetine ilişkin soruşturmanın sürdüğünü ve suçun failleri hangi din veya kimlikten olsun olayları “profesyonel” bir şekilde ele alındığını savundu.

HRW ayrıca Birleşmiş Milletleri İsrail devletinin “görünüşe göre ayrımcı” uygulamalarını soruşturmaya çağırdı.

İsrail vatandaşı Arapların nüfusu İsrail nüfusunun yüzde 20’sini temsil ediyor. 80 bin nüfuslu Lod kentinde ise Araplar nüfusun üçte birini temsil ediyor. Araplar sık sık ayrımcılık mağduru oldukları tepkisinde bulunuyor.

HRW daha önceki bir raporunda İsrail’in kendi toprakları ve Filistin’de izlediği politikalara “apartheid” nitelemesinde bulunmuş, bu da İsraillilerin sert tepkisine neden olmuştu.