HRW’den Maxmur raporu: Kısıtlamalar keyfi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Temmuz ayından beri ağır bir ambargo altında olan Maxmur mülteci kampına yönelik kısıtlamalara tepki gösterdi.

HRW, bölgesel Kürdistan hükümetinin Maxmur’a Temmuz ortasından bu yana “keyfi” bir şekilde kısıtlamalar dayattığını belirtti.

HRW raporunda, kısıtlamaların 17 Temmuz’da Hewlêr’de gerçekleşen saldırıdan bu yana uygulandığını ifade etti. Sözkonusu saldırıda, “diplomat” kılıklı bir Türk istihbarat sorumlusu öldürülmüştü.

Raporda kısıtlamalar nedeniyle “çok sayıda kamp sakini işlerini kaybetti ve sağlık tedavilerine erişimde zorluklar yaşadı” denildi.

HRW’nin Ortadoğu Direktörü Sarah Whitson, “Yetkililer, suç işlediklerine dair hiçbir kanıt olmaksızın bazılarının PKK’ye sempatisi olduğu gerekçesiyle bir kamptaki herkesi cezalandıramaz” dedi.

Whitson, “Kamp sakinlerine yönelik bu keyfi kısıtlamalar onların iş ve sağlığa erişimini engelliyor” diye ekledi.

Kampın Hewlêr’in 60 kilometre güney batısında yer aldığı ve en az 12 bin kişinin kaldığını belirten HRW, 2011 yılında Iraklı yetkililer ve BM İnsan Hakları Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin burayı resmi olarak mülteci kampı olarak kayda aldığını ifade etti. Iraklı yetkililerin de kampta kalanlara mülteci statüsü verdiği belirtildi.

Kamp sakinlerinin kısıtlamalara ilişkin ifadelerine de yer veren HRW, bebeklerini kaybeden hamile kadınlara dikkat çekti. Bazı kadınlar çocuklarını kaybettiklerini ifade derken, bazıları da işlerini.

Uluslararası hukukun, belli bir hedef veya nedenle serbest dolaşım hakkını engellemeyi yasakladığına dikkat çeken Whitson, “Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin bu kısıtlamaların aşırı olduğunu anlaması için annelerin bebeklerini kaybetmesi gerekmiyor. Yetkililerin Maxmur’daki bazı mültecilerin dolaşım hakkına getirilen kısıtlamaya son vermemesi şok edici bir durum” dedi.