Hükümeti kurma görevi yine Netanyahu’da

İsrail’de geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerden ikinci çıkmasına rağmen hükümeti kurma görevi, mevcut Başbakan Benjamin Netanyahu’ya verildi.

Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, 17 Eylül’de yapılan seçimlerden oy kaybıyla çıkan Likud lideri Netanyahu’ya hükümeti kurma görevini verdi. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, görevin mevcut başbakana verildiği belirtilmekle yetinildi.

Kararın ardından açıklama yapan Netanyahau ise, seçimlerden birinci parti olarak çıkan muhalefet ittifakı Mavi ve Beyaz’ın adayı Benny Gantz’a ‘ulusal birlik hükümeti’ kurma teklifinde bulundu.

Netanyahu, Gantz ile kurmak istediği hükümetin yönetiminin ‘ortak ve eşitlikçi’ olacağını savunurken, bunun geniş katılımlı bir hükümet olacağının altını çizdi.

120 sandalyeli İsrail Parlamentosu (Knesset) için Nisan ayında yapılan seçimlerden sonra hükümet kurulamamıştı. 17 Eylül’deki seçimlerde Netanyahu’nun partisi yüzde 25,09 oy almış ve sandalye sayısı 6 eksilerek 32’ye gerilemişti.

Benny Gantz’ın başbakan adayı olduğu Mavi ve Beyaz İttifakı ise oy oranını korumasına rağmen 35 olan sandalye sayısı 33’e geriledi.