Husi füzesi Norveç bandıralı gemiyi hedef aldı, can kaybı yok

Husi isyancıların kontrolündeki bölgelerden ateşlenen bir füzenin Yemen açıklarında Norveç bandıralı bir gemiyi vurduğu ve herhangi bir can kaybına yol açmadığı bildirildi.

ABD Orta Doğu Askeri Komutanlığı (Centcom) X'te yaptığı açıklamada, petrol ve kimya tankeri Strinda'nın bir seyir füzesi tarafından vurulduğunu ve gemide yangın çıktığını duyurdu. Centcom, ABD destroyeri USS Mason'ın geminin yardımına gittiğini belirtti.

Norveçli armatör J. Ludwig Mowinckels Rederi olayı doğrulayarak, tamamı Hindistan vatandaşı olan ve yangını söndürmeyi başaran mürettebat arasında yaralanan olmadığını söyledi. Yapılan açıklamada, "Biyoyakıt hammaddeleri ile Malezya'dan İtalya'ya gitmekte olan gemi şu anda güvenli bir limana doğru yol alıyor" denildi.

Centcom'un bu bilgiyi açıklamasından önce Husilerin askeri sözcüsü X'te "önümüzdeki birkaç saat içinde önemli" bir açıklama yapacağını duyurmuştu.

Saldırıdan sonra bir açıklama yapan Husi askeri sözcüsü Yahya Sari, "Yemen silahlı kuvvetlerine bağlı deniz birlikleri İsrail'e yakıt taşıyan Strinda adlı Norveç petrol tankerini hedef aldı" diyerek saldırıyı üstlendi. 

Husiler cumartesi günü, Gazze Şeridi halkına acil yardım ulaştırılmaması halinde Kızıldeniz'de İsrail'e giden herhangi bir gemiye saldıracakları tehdidinde bulunmuştu.

Husiler yaptıkları açıklamada, İsrail ile bağlantılı olan ya da İsrail'e mal taşıyacak olan tüm gemilerin, Kuzeydoğu Afrika ile Arap Yarımadası arasında yer alan stratejik bölge Kızıldeniz'de istenmediği uyarısında bulundu.

Bunu takip eden saatlerde, Fransız genelkurmayına göre, ulusal deniz güvenliği misyonu için Kızıldeniz'de konuşlandırılan Fransız fırkateyni (FREMM) Languedoc, "doğrudan kendisine yönelen" iki insansız hava aracını düşürdü.

Askeri bir kaynağa göre Fransız fırkateyni insansız hava araçlarını düşürmek için Aster 15 uçaksavar füzelerini ateşledi. Kendini savunmak için karadan havaya füzelerin ateşlenmesi Fransız Donanması için bir ilki ifade ediyor.

Kızıldeniz'de meydana gelen bu olayın ardından Fransa Dışişleri Bakanlığı "herhangi bir bölgesel çatışmadan kaçınılması" çağrısında bulundu.

Hamas’ın 7 Ekim'de İsrail topraklarında gerçekleştirdiği saldırıyla başlayan savaştan bu yana ilk kez bir Fransız askeri gemisi Husiler tarafından hedef alındı.

Başta Lübnan Hizbullahı ve Husiler olmak üzere İsrail'e karşı "direniş ekseni" olarak kendilerini adlandıran oluşumun bir üyesi olan Hamas, Yemenli Husilerin kararını "cesur ve gözü pek" ifadeleriyle selamladı.