Husi saldırıları: Kızıldeniz’de 10 ülkeden oluşan koalisyon kuruldu

Yemenli Husilerin İsrail ile bağlantılı gördükleri gemilere yönelik saldırıları ardından Kızıldeniz’de ABD, Fransa ve Birleşik Krallık’ın da aralarında olduğu 10 ülkeden oluşan bir koalisyon kuruldu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Pazartesi yaptığı açıklamada "Yemen'den gelen sorumsuz Husi saldırılarının son zamanlarda tırmanması ticaretin serbest akışını tehdit ediyor, masum denizcilerin hayatlarını tehlikeye atıyor ve uluslararası hukuku ihlal ediyor" dedi.

Pentagon şefi, "İşte bu nedenle bugün Prosperity Guardian Operasyonunun kurulduğunu ilan ediyorum” dedi.

Lloyd Austin, ABD'nin yanı sıra Fransa, Birleşik Krallık, Bahreyn, Kanada, İtalya, Hollanda, Norveç, İspanya ve Seyşeller'in de bu koalisyonda yer alacağını söyledi.

İsrail'i ziyaret eden Lloyd Austin daha önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı görüşmelerin ardından İran'a ticari gemilere yönelik Husi operasyonlarına verdiği "desteğe" son vermesi çağrısında bulunmuştu.

Husiler, pazartesi günü erken saatlerde Kızıldeniz'de "İsrail'le bağlantılı" olduğunu söyledikleri iki gemiyi hedef alan yeni saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

Husiler yaptıkları açıklamada "Siyonist varlıkla bağlantılı iki gemiye deniz uçakları kullanarak askeri operasyon düzenlediklerini" bildirdi ve hedef alınan gemileri M/T Swan Atlantic ve MSC Clara olarak tanımladı.

Norveç gemisi M/T Swan Atlantic'in sahibi tankerin "tanımlanamayan bir cisim" tarafından vurulduğunu bildirdi. Norveçli armatör Inventor Chemical Tankers yaptığı açıklamada, "Neyse ki Hintli mürettebat yaralanmadı ve onlara göre gemi sınırlı hasar gördü" dedi.

Saldırılar ardından mevcut durumda denizcilik devleri, Arap Yarımadası'nı Afrika'dan ayıran ve dünya ticaretinin yüzde 40'ının geçtiği stratejik Bab al-Mandeb Boğazı'ndan geçişi durdurdu.

Kızıldeniz, Akdeniz'i Hint Okyanusu'na ve dolayısıyla Avrupa'yı Asya'ya bağlayan bir "deniz otoyolu" konumunda. Kızıldeniz'den geçen gemilerin giriş ve çıkış noktası olan Süveyş Kanalı'ndan her yıl yaklaşık 20 bin gemi geçiyor.