Husiler binlerce Suudi askeri yakaladıklarını bildirdi

Yemenli Husi milisleri geniş bir saldırı sırasında binlerce Suudi askerinin esir aldıklarını ve yüzlerce zırhlı araca el koyduklarını bildirdi.

Husilerin askeri bir sözcüsü El Mesire televizyon kanalında yaptığı açıklamada Suudi Arabistan Necran vilayeti ile olan sınır bölgesinde geniş kapsamlı bir saldırı düzenlediklerini belirtti.

Sözcüye göre dronlar ve hava savunma bataryalarının desteğinde düzenlenen operasyonda “üç düşman tugayı” düştü.

Sözcü Yahya Sarea, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun binlerce askerinin yakalandığını belirtirken, bunlar arasında çok sayıda Suudi subay ve askerin de olduğunu kaydetti. Sözcü ayrıca, yüzlerce zırhlı araca el koyduklarını ifade etti.

Sözcü, “Operasyon 72 saat sürdü. Güçlerimiz Suudi Necran vilayetinde yüzlerce kilometrelik alanı kontrol altına aldı” dedi. Sarea, görüntüler eşliğinde daha fazla detay vereceklerini de sözlerine ekledi.

Husi milisleri 14 Eylül’de Suudi Arabistan’ın petrol üretimini felç eden tesislerine yönelik saldırıları üstlenmişti. Riyad, ABD ve Batılı bir çok ülke Husilerin saldırıları üstlenmesini güvenilir bulmadı. ABD ve Suudi Arabistan’a göre saldırıların arkasında İran yer alıyor.

Yemen’de İran destekli Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyanın ardından başlayan iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbo Mansur Hadi’nin kaçmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşmüştü. İki bölgesel rakip olan Suudiler ve İran’ın vekalet savaşı yürüttüğü Yemen’de, dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

Yemen’deki savaşta farklı insani kuruluşlara göre, çoğu sivil olmak üzere onbinlerce kişi hayatını kaybetti. BM’ye göre 3,3 milyon kişi halen iç göçe maruz kalmış durumda ve 24,1 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu da nüfusun yüzde 80’ne denk geliyor.