Husiler bir saldırıyı daha üstlendi, AB’den Kızıldeniz misyonu

Yemen'deki Husiler pazartesi günü yaptığı açıklamada Aden Körfezi'nde bir İngiliz gemisini vurduklarını bildirdi. AB ise Kızıldeniz’de resmin bir “koruma misyonu” başlattıklarını duyurdu.

Husi askeri sözcüsü Yahya Sari yaptığı açıklamada, Yemenli isyancıların "Aden Körfezi'nde RUBYMAR adlı bir İngiliz gemisini deniz füzeleriyle hedef aldığını" söyledi.

Ambrey, Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan Bab el-Mandeb Boğazı'nda "Belize bandıralı, İngiltere'ye kayıtlı, Lübnan tarafından işletilen dökme yük gemisine" saldırı düzenlendiğini bildirdi.

Gemi Birleşik Arap Emirlikleri'nden kuzeye doğru ilerliyordu ve son varış noktası olarak Bulgaristan'ın Varna şehrini gösteriyordu.

Birleşik Krallık deniz güvenliği ajansı UKMTO, Yemen'in Mokha limanından 35 deniz mili (65 kilometre) uzaklıktaki bir geminin "hasara neden olan bir patlama" bildirdiğini ifade etti.

UKMTO daha sonra mürettebatın gemiyi tahliye ettiğini ve güvende olduklarını doğruladı.

Husiler "gemi mürettebatının güvenli bir şekilde dışarı çıkmasını sağladıklarını" ifade etti.

Pazartesi günü Ambrey, gemi mürettebatının "başka bir ticari gemi tarafından kurtarıldığını" bildirdi.

Husi askeri sözcüsü, saldırıda "büyük hasar" gören geminin "Aden Körfezi'nde batma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu" belirtti.

Yemen'in geniş bölgelerini kontrol eden Husiler bu saldırıları, Gazze savaşının başladığı 7 Ekim’den bu yana Filistinlilerle dayanışma amacıyla gerçekleştirdiklerini iddia ediyorlar.

Bu saldırılar Yemen'deki ABD ve İngiliz güçlerinin misilleme saldırılarını tetikledi ve sonuncusu cumartesi günü gerçekleşti. Husiler ayrıca bir Amerikan MQ-9 uçağını düşürdüklerini iddia ettiler. Bu iddiaya Washington'dan henüz bir yanıt gelmedi.

Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Husi isyancıların saldırıları nedeniyle kesintiye uğrayan Kızıldeniz'deki deniz trafiğini koruma misyonunu resmen başlattığını duyurdu.

X'te açıklamayı paylaşan Von der Leyen, "Avrupa, uluslararası ortaklarımızla koordinasyon içinde Kızıldeniz'de seyrüsefer özgürlüğünü sağlayacaktır" dedi.