Husiler ele geçirdiği üç gemiyi bıraktı

Yemenli Husi milisleri, Kızıl Deniz’in güneyinde el koyduğu üç yabancı gemi ile 16 mürettebat üyesini serbest bıraktı.

Husiler hafta başında bir sondaj platformu taşıyan gemi olmak üzere üç yabancı gemiyi durdurduklarını açıkladı. Husiler, gemilerin Suudilere ait olup olmadığını belirlemek için gemilere el koyduklarını bildirdi.

Gemilerden ikisinin Güney Kore’ye, birinin de Suudi bandıralı taşıyıcı gemi olduğu belirtildi. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada “Yemen’de el konulan gemiler ve mürettebat üyeleri serbest bırakıldı” dedi.

Gemilerle birlikte, ikici Güney Kore vatandaşı olmak üzere 16 mürettebat üyesine el konulmuştu.

Bu olay, Husiler ile Suudi Arabistan arasındaki gerilimin düştüğü bir sırada yaşandı. Eylül ayında Suudi Arabistan’a çağrı yapan Husiler, bu ülke ile çatışmalara son verme teklifinde bulunmuştu.

2014’te Husiler öncülüğünde başlayan Şii isyanı daha sonra başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’nin Suudi Arabistan’a sürgüne gitmesiyle bölgesel bir savaş halini almıştı. Suudiler ve Körfez ülkelerinin de yer aldığı Arap Koalisyonunun müdahalesiyle büyük bir insanlık dramına dönüşen Yemen iç savaşında on binlerce sivil, asker ve silahlı militan yaşamını yitirdi. 30 milyon olarak tahmin edilen ülke nüfusunun 24 milyonu insani yardıma muhtaç iken, en az 3,3 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen’deki iç savaşı dünya üzerinde halen devam eden en büyük insani kriz olarak nitelendiriyor.