ICJ’de savunma yapan Almanya: İsrail’in güvenliği dış politikamızın merkezinde

Filistinlilere yönelik “soykırımı kolaylaştırmakla” suçlanan Almanya BM'nin en yüksek mahkemesinde, İsrail'in güvenliğinin dış politikasının "merkezinde" olduğunu belirtti ve suçlamaları reddetti.

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda (ICJ) Almanya adına konuşan avukat Tania von Uslar-Gleichen, "İsrail'in güvenliği Alman dış politikasının merkezinde yer almaktadır" dedi.

Uslar-Gleichen, Almanya'nın Nikaragua tarafından yapılan suçlamaları "kesin bir dille reddettiğini" söyledi.

Nikaragua, Almanya'ya karşı açtığı davada, Berlin'in İsrail'e silah ve diğer yardımları yapmasını engelleyecek acil tedbirler almalarını talep etti.

Nikaragua, Pazartesi günü ICJ’de Almanya'yı İsrail'e verdiği destekten dolayı eleştirerek, Berlin tarafından "büyük ölçüde önyargılı" olarak nitelendirilen bir sunumla Gazze'ye yardım sağlarken aynı anda İsrail hükümetine silah verilmesini "acınası" olarak nitelendirmişti. 

Nikaragua'nın avukatları Almanya'nın İsrail'e silah sağlayarak Holokost'un ardından 1948'de imzalanan Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiğini savunuyor.

Nikaragua’nın suçlamalarına mahkeme önünde yanıt veren Tania von Uslar-Gleichen, "Almanya Nikaragua'nın suçlamalarını kesin bir dille reddetmektedir. Bunların ne gerçekte ne de hukukta hiçbir dayanağı yoktur" dedi. 

"Almanya sadece uluslararası hukukun gerekliliklerinin çok ötesine geçen dikkatli bir inceleme temelinde silah tedarik etmektedir" iddiasında bulunan Tania von Uslar-Gleichen,"Almanya'nın İsrail'e silah ve diğer askeri teçhizat tedariki, sahadaki durumun sürekli olarak değerlendirilmesine tabidir" ifadelerini kullandı. 

Berlin’in avukatı, "Almanya'nın bu çatışmadaki eylemi uluslararası hukuka sıkı sıkıya bağlıdır" diye ısrar etti. 

Managua, Lahey'de bulunan ICJ'den, davayı bir bütün olarak incelerken uygulanan acil durum emirleri olan "geçici tedbirler" hakkında karar vermesini istedi.