IOM: Kongo’da 7 Milyon kişi şiddet nedeniyle yerinden edildi

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaklaşık 7 milyon kişinin yerinden edildiğini açıkladı ve bu büyük sayının çoğunluğunun acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Cenevre merkezli BM kuruluşu IOM, "Devam eden çatışmalar ve artan şiddet nedeniyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti dünyanın en büyük ülke içi yerinden edilme ve insani krizlerinden biriyle karşı karşıya" dedi.

IOM, son aylarda Kuzey Kivu'daki şiddet olaylarının yüz binlerce kişinin yerinden edilmesine yol açtığını ve yerinden edilen insanların sayısının 6,9 milyona çıktığını bildirdi.

IOM, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki insani krizi daha da derinleştirdiğini kaydetti.

Ekim ayının sonunda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yerinden edilen kişilerin yaklaşık 5.6 milyonunun doğudaki Kuzey Kivu, Güney Kivu, Ituri ve Tanganyika eyaletlerinde yaşadığını bildiren IOM, şiddetin bu yerinden edilmelerin ana nedeni olduğuna dikkat çekiyor.

Özellikle Kuzey Kivu ve Ituri'de güvenlik durumu kötüleştikçe yerinden edilen insanların ve insani yardım ihtiyacının arttığı vurgulandı.

IOM Kongo Demokratik Cumhuriyeti Misyon Şefi Fabien Sambussy, "Kongo halkı on yıllardır bir kriz fırtınası içinde yaşıyor" dedi.

Sambussy, "Çatışmaların en son tırmanışı, daha önce hiç olmadığı kadar kısa sürede daha fazla insanı yerinden etti. En çok ihtiyacı olanlara acilen yardım ulaştırmamız gerekiyor" diye uyardı.

Sınırlı insani yardım erişimi ve güvenlik endişelerine rağmen IOM, krizden etkilenen yerinden edilmiş insanlara, geri dönenlere ve ev sahibi topluluklara temel yardım sağlamaya kararlı olduklarını ifade etti.