Irak hükûmeti bir türlü tamamlanamıyor

Irak Parlamentosu'nun bugün toplanarak eksik kalan hükûmetin 8 bakanı için güvenoyu oylaması yapması bekleniyordu. Parti ve listeler arasındaki anlaşmazlıktan ötürü ertelendiği bildirildi.

Seçimlerden 5 ay sonra Adıl Abdulmehdi tarafından Ekim ayında kurulan yeni hükûmet, 25 Ekim'de parlamentoda güvenoyuna sunulmuştu. 22 bakandan 14’ü güvenoyu alırken, 8 bakan adayı alamamıştı. Abdulmehdi’nin geri kalan 8 bakanı için Irak Parlamentosu'nun bugün toplanması bekleniyordu. Parti ve listeler arasında yaşanan anlaşmazlıktan ötürü Parlamento'nun eksik kalan 8 bakana güvenoyu oylaması için bir hafta ertelendiği belirtildi. 

GEREKÇE, ÖZ GEÇMİŞLERİNİN TAMAMLANMAMASI!

Irak Parlamentosu tarafından yayımlanan bugünkü çalışma programında, 8 bakanın belirlenmesi için gerçekleştirilecek oturumun bakan adaylarının öz geçmişleriyle ilgili bilgilerin tamamlanmaması dolayısıyla 1 hafta ertelendiği belirtildi.

Oturumun ertelenmesiyle ilgili açıklama yayımlanmadan önce dün bir açıklama yapan Irak Parlamentosu Üyesi Fazıl Fetlavi, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin Parlamento oturumuna katılacağı ve kabinesinin tamamlanması için 8 bakan adayının ismini oylamaya sunacağını belirtmişti.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Fetih Koalisyonu’ndan Fetlavi, Abdulmehdi’nin kabinede eksik kalan 8 bakanlık için adayların isimlerini Parlamento'ya sunacağını, veto edilen isimlerin olması durumunda ise Abdulmehdi tarafından yeni isimlerin belirleneceğini duyurmuştu.

Parlamento'daki siyasi grupların büyük çoğunluğunun bakan adayları konusunda uzlaşmaya vardığını kaydeden Fetlavi, “Uzlaşı çerçevesinde Başbakan tarafından 8 bakan adayının ismi Parlamento'ya sunulacak. Başbakan yarın oturumda tüm kabine üyelerini tamamlamak hususunda kararlı, oylamanın tekrar ertelenmesini düşünmüyor” demişti.

Abdulmehdi’nin bugün oylanacak 8 bakan isminin güvenoyu alması için gerekli yasal işlemleri tamamladığını belirten Iraklı parlamenter, “Fetih Koalisyonu, Ata Grubu Lideri Falih Feyyaz’ın İçişleri Bakanı olması konusunda kararlı, Sairun Koalisyonu ile bu konuda anlaşmaya varılmadığı için Parlamento'da oylamada kararın verilmesi bekleniyor” ifadelerini kullanmıştı.

Fetih Koalisyonu tarafından dün yapılan açıklamada, “Eğer Falih Feyyaz ismi Parlamento oylamasında güvenoyu alamazsa, Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkanı Kasım El Areci’nin adını oylamaya sunacağız” ifadelerine yer verilmişti.

ŞİİLER ARASINDA ÇATLAK

İran’a yakınlığı ile bilinen ve Haşdi Şabi’nin kurucusu olan Hadi Amiri’nin başını çektiği Fetih koalisyonu ile Şii Lider Mukteda El Sadr’ın liderliğini yaptığı Sariun Koalisyonu, hükûmette yer almayacaklarını ancak dışarıdan destek vereceklerini açıklamıştı. Bugün 8 bakanın belirlenmesi için yapılacak güven oylamasının ertelenmesine, Fetih Koalisyonu’nun, Ata Grubu olarak bilinen, Hadar Abadi tarafından görevini kötüye kullandığı gerekçesi ile görevden alınan Falih Feyyaz’ın İçişleri Bakanı olmasının dayatılması neden oldu. Fetih Koalisyonu'nun Falih Feyyaz, o olmazsa Haşdi Şabi kökünden gelen şimdiki İçişleri Bakanı Kasım El Araci’de ısrar etmesine karşılık, Sariun Koalisyonu'nun da buna karşı çıkmasından ileri geldiği belirtiliyor. Siyaset uzmanları ve siyasi gözlemciler, bunu, iki grup arasındaki çelişki ve çatlağın hükûmete yansıması olarak değerlendiriliyor.

KDP-YNK ANLAŞMAZLIĞI

8 bakan için güvenoyu oylaması yapılmasının ertelenmesinin bir diğer nedeni de, KDP ile YNK arasındaki anlaşmazlık. Kürtlere ayrılan üç bakanlık koltuğu KDP tarafından doldurulurken, geriye kalan Adalet Bakanlığına YNK’li Xalıt Şwani’nin belirlendiği YNK basın-yayın organlarından duyurulmuştu. Adıl Abdulmehdi’nin de bugün yapılması planlanan oylamaya sunacağı listede Şwani’nin adının daha önce yer aldığı belirtiliyor. Ancak KDP Genel Başkanı Mesudt Barzani’nin Bağdat ziyaretinden sonra Abdulmehdi’nin listesinden Şwani’nin adının çıkarıldığı ifade ediliyor. Abdulmehdi’nin YNK’li bakan adayının adını listeden çıkarmasının, bugün yapılacak oylamanın ertelenmesinin bir başka nedeni olduğu belirtiliyor. Bu durum, YNK ile KDP arasında da yeni bir krizin başlangıcı olarak yorumlanıyor.