Irak parlamentosu açılış oturumunu 9 Ocak’ta yapacak

Irak’ta seçimlerden yaklaşık üç ay sonra onaylanan bir kararname ile birlikte yeni parlamentonun açılış oturumunu 9 Ocak’ta yapacağı açıklandı.

10 Ekim’deki genel seçimlerden yaklaşık üç ay sonra Cumhurbaşkanı Berhem Salih 30 Aralık’ta bir kararname çıkardı.

Irak Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı, 239 milletvekilinden en yaşlısının başkanlığında parlamentoyu toplanmaya davet etmesi gerekiyor.

Berhem Salih Twitter hesabında yaptığı açıklamada “Yeni parlamentoyu 9 Ocak 2022’de toplanmaya davet eden cumhurbaşkanlığı kararnamesini imzaladım” dedi.

Seçimlerin galibi olan Şii Muktada Sadr’ın hareketi 73 sandalye ile parlamentoda en büyük bloka sahip olacak. 

İran yanlısı Haşdi Şabi’nin siyasi vitrini seçimlerde ağır yenilgi aldı, sandalye sayısı 48’den 17’ye düştü. Buna rağmen ittifaklarla pozisyonunu güçlendirebilir. Haşdi Şabi’nin ortaklarından biri olan eski Başbakan Nuri El Maliki 33 sandalye ile önemli bir çıkış yaptı.

Parlamento açılışından sonraki 30 gün içinde Cumhurbaşkanı’nın seçilmesi gerekiyor. Ardından Cumhurbaşkanı, parlamentodaki büyük koalisyon tarafından seçilecek olan başbakanı atayacak. Başbakanın da 30 gün içinde yeni hükümeti kurması bekleniyor. Bir çok uzman ve siyasetçi, yeni hükümetin mart ayına kadar kurulmasını umut ediyor.