Irak’ta ABD üssüne dron saldırısı

Irak’ın El Anbar bölgesindeki bir Amerikan üssüne yönelik dron saldırısı gerçekleşti. Saldırıyı kendilerine “Irak İslami Direnişi” adını veren grup üslendi.

AFP'ye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir ABD askeri yetkilisi "Ayn El Esad hava üssündeki Amerikan ve koalisyon güçlerine karşı” dron saldırısı gerçekleştiğini bildirdi.

Yetkili, "Herhangi bir can kaybı ya da altyapı hasarı olmadı" diye ekledi.

Ayn El Esad'a yönelik saldırı, daha önce gerçekleşen onlarca saldırı gibi, Haşdi Şabi'ye bağlı silahlı grupların oluşturduğu "Irak İslami Direnişi" tarafından üstlenildi.

İsrail ile Filistinli Hamas arasında aralık ayı başında varılan ateşkesin sona ermesinden bu yana İran yanlısı silahlı gruplar Irak ve Suriye'de konuşlu Amerikan askerleri ve uluslararası DAİŞ karşıtı koalisyon güçlerine yönelik roket atışlarına ve insansız hava aracı saldırılarına yeniden başladı.

Bu gruplar saldırılarına gerekçe olarak Washington'un İsrail'e verdiği desteği gösteriyorlar.

Washington, bu saldırılara misilleme olarak Irak'taki İran yanlısı milislere yönelik çok sayıda saldırı gerçekleştirdi.

ABD'nin Orta Doğu'daki askeri komutanlığı Centcom'dan yapılan açıklamaya göre, 3 Aralık'ta koalisyon güçlerine karşı Kerkük vilayetinde "insansız hava aracı saldırısı düzenlemeye hazırlanan beş savaşçıya" karşı bir "meşru müdafaa" saldırısı gerçekleştirdi. Saldırı hazırlığındaki 5 kişi öldürüldü.

Washington’a göre 17 Ekim'den bu yana Irak ve Suriye'deki birliklerine karşı toplamda en az 78 saldırı düzenledi.