Irak'ta bir dizi yeni suikast, tutuklama yok, öfke büyüyor

Irak'ta protestocuları hedef alan bir dizi suikast hem korku hem de öfkeye yol açtı. Basra'da bir haftada iki eylemci öldürüldü, üçü yalandı. Hükümet, bu saldırıları önlemeye ilişkin vaatlerini yerine getirmedi.

Irak'ta geçen yıldan bu yana protesto eylemleri var. 19 Ağustos Çarşamba günü Riham Yakub isimli genç kadın aktivist, otomobili ile ilerlerken silahlı kişiler tarafından suikast sonucu öldürüldü. Araçtaki üç yolcu da yaralandı. Riham Yakub, doktor ve sağlıklı yaşam koçuydu. Kötü kamu hizmetleri ve yolsuzluklara karşı protesto eylemlerine katılıyor, ön saflarda yer alıyordu.

Yakub'dan bir kaç gün önce Tahsin Osama isimli başka bir eylemci, milisler tarafından öldürüldü. Halk da buna tepki olarak valilik binasını kuşattı, taş ve molotof kokteyleri attı. Polis eylemcilere karşı gerçek mermiler kullandı.

Bu cinayetler Batılı hükümetler tarafından da tepkiyle karşılandı. Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi ise Basra kentinin emniyet müdürünü görevden aldı ve soruşturma istedi.

El Kazimi, Mayıs ayında başbakanlık görevini alırken, eylemcileri tekrarlanan milis saldırılarından koruma sözü vermişti. Ancak sokaklara çıkan Iraklılar açısından bunlar ölü vaatler olarak kaldı.

GEÇEN YILDAN BERİ BASRA'DA 8 CİNAYET

Geçen yıldan bu yana sadece Basra'da 8 cinayet ve 7 cinayet teşebbüsü gerçekleşti.

Bu cinayetlerin hiçbirine ilişkin resmi bir soruşturma yürütülmedi, hatta faillere ilişkin herhangi bir ize dahi işaret edilmedi.

Ancak alıkonulan veya cinayet teşebbüslerin kurtulanların çocuğu milislerce tehdit edildiklerini söylüyorlar. Irak'ta "milis" terimi, İran yanlısı silahlı gruplar için kullanılıyor.

PROTESTOLAR YAYILIYOR

Cuma akşamı Basra'da göstericiler Irak parlamentosu ofisini ateşe verdi. Basra'daki protestolar Nasıriye kentine de sıçradı. Suikasetleri protesto eden eylemcilerin kent merkezindeki Hubub Meydanı'ndan geçişi sırasında bom ba yüklü bir motosiklet patladı, 11 kişi yaralandı.

Cuma akşamı kentte sokaklara çıkan kitleler İran yanlısı partileri hedef aldı. Bedir örgütü, Dava Partisi, Asayib Ehlul Hak ve diğer bazı partilerin binaları ateşe verildi.