Irak'ta bir gecede 21 kişi öldü

Irak'ta dün geceki çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısı 21'e çıktı.

Irak’ın başkenti Bağdat başta olmak üzere Şii Arapların yaşadığı Kerbela, Necef, Basra, Zikkar, Mussena, Missan, Divaniye, Nasıriye, Qadisiye kentleri ile bu kentlere bağlı ilçe ve kasabalarda 1 Ekim'de başlayan hükümet karşıtı gösteriler sürüyor. Dün gece Bağdat’ta göstericilerin ele geçirip kaldıkları bir otoparka kimliği belirsiz kişilerce ateş açıldı. Tahrir Meydanı yakınlarındaki Sinek Köprüsü civarında ve gösterilerin başladığı ilk günden itibaren göstericilerin ele geçirip konakladığı 7 katlı otoparka ateş açılması sonucu, ilk belirlemelere göre 12 kişi ölmüştü, çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Göstericilere ateş açılmasının ardından Sinek ve Ahrar Köprüsü ile Tahrir Meydanı'nda gösteriler yeniden şiddetlendi.  Gösterilerin yeniden şiddetlenmesinin ardından güvenlik güçleri ile göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda 9 göstericinin daha öldürülürdüğü belirtilirken, 123 gösterici de yaralandı.

Bağdat’ta bir gecede yaşanan çatışmalarda öldürülenlerin sayısı bağımsız kaynaklar tarafından 21 olarak verildi.

Irak İçişleri Bakanlığı ise dün gece Bağdat’ta yaşanan olaylarda 4 kişinin öldüğünü, 80 kişinin yaralandığını iddia ederek, otoparkın taranması olayına ilişkin soruşturma başlatıldığı açıklaması yaptı.

KERBELA'DA GÖSTERİLER YENİDEN BAŞLADI

Bağdat’ta otoparkta kalan göstericilerin taranmasının ardından birkaç gündür sakin görünen Kerbela’da gösteriler yeniden başladı. Irak güvenlik güçleri ve polisi Kerbela’da da göstericilere ateş açarak saldırdı. Güvenlik güçleri ve polisin Kerbela’da ateş açarak göstericilere müdahalede bulunmasında 30 göstericinin yaralandığı belirtildi. Dün gece başkent Bağdat ve Kerbala’da yaşanan olaylarda 21 gösterici öldürülürken, 143 gösterici yaralandı.

Irak İnsan Hakları Komisyonu, güvenlik güçlerinden, göstericilerin can güvenliğini sağlamasını istedi.

Irak’ta 1 Ekim’den bu yana düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde 500 civarında kişi hayatını kaybetti, 20 bine yakın kişi de yaralandı.

Yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliği nedeniyle başlayan gösteriler devam ediyor.