Irak’ta bir hastanede onlarca kişi yanarak can verdi, halk tepkili

Irak’ın güneyindeki Nasıriye hastanesinde Covid-19 ünitesinde çıkan yangında en az 54 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığı 12 Temmuz akşamı çıkan yangında en az 54 kişinin öldüğünü belirtti.

Yerel sağlık kaynakları 22 kişinin de yaralandığını belirtiyor. El Huseyin Hastanesi Covid-19 ünitesinde 70 yatak bulunuyordu. Bilançonun daha da ağırlaşmasından endişe ediliyor. Bazı kaynaklar ölü sayısının 60'ın üzerinde olduğunu belirtiyor. 

Başbakan Mustafa Kazımi, gece saatlerinde bakanları ve güvenlik sorumlularını yangının nedenleri ve sonuçlarını incelemek için acil topladı.

Ayrıca Zi Kar vilayetinde acil durum ilan edildi. Tüm kurbanların yanarak can verdiği ve aramaların sürdüğü belirtildi.

Vilayetin sağlık departmanından bir kaynağa göre yangın oksijen tüplerinin patlaması sonucu ortaya çıktı.

Aynı senaryo geçen nisan ayında Bağdat’taki bir hastanede de gerçekleşmiş, 80’i aşkın kişi hayatını kaybetmişti.

İçişleri Bakanlığı Facebook sayfasına yaptığı açıklamada yangının hastane yakınında kurulan geçici yapılarda başladığını belirtti ancak detay vermedi.

Bu dram yüzlerce kişinin hastane önünde toplanarak tepki göstermersine neden oldu. Kitle “Siyasi partiler bizi yakıyor” diye haykırdı.

Parlamento Başkanı Muhammed El Halbusi, Twitter üzerinde “El Huseyin hastanesindeki felaket Iraklıların yaşamını korumadaki başarısızlığın açık kanıtıdır ve bu felaket başarısızlığa son vermenin zamanı geldi” dedi.

Iraklı doktor Abdullah El Bayati de Twitter üzerinde “Irak’ta yeni bir insani felakettir. Başbakan derhal istifa etmeli” paylaşımında bulundu.

Irak'taki hastanelerin çoğu atıl durumda ve sağlık sistemi, ekonomik sıkıntı ve yolsuzluklar nedeniyle harap oldu.

Pazartesi günü de Bağdat'ta Sağlık Bakanlığı'nda bir yangın çıkmış ancak kısa sürede can kaybı yaşanmadan kontrol altına alınmıştı.