Irak’ta eylemciler tek tek infaz ediliyor!

Irak’ta son on gün içerisinde en az üç eylemci, infaz edildi. Eylemciler, hükümete bağlı İran yanlısı güçleri işaret ediyor.

İki ayı aşkın bir süredir yaşanan protesto eylemlerinde 450’yi aşkın kişi hayatını kaybederken, 20 bin dolayında kişi de yaralandı.

Son zamanlarda alıkoyma, gözdağı ve cinayetler arttı. Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece 5 çocuk babası 49 yaşındaki Ali El Lami’nin cenazesi, üç kurşunla başından vurulmuş halde bulundu. El Lami’nin Tahrir meydanındaki eylemlere katılmak için son günlerde El Şaab mahallesine yerleştiği belirtiliyor. Cinayet de bu mahallede işlendi.

Arkadaşı Taysir El Atabi, eylemcinin arkadan başına üç kurşun sıkılmış halde ölü bulunduğunu belirti.

AFP’ye göre aynı eylemci, “Yolsuz hükümetin milisleri onu öldürdü” diyerek, İran yanlısı silahlı güçleri işaret etti.

Bir polis kaynağı, saldırganların susturucu silah kullandığını belirtti. Lami, ölümünden kısa bir süre önce, sosyal ağlarda barışçıl eylemlere çağırıyordu.

Lami, son 10 gün içerisinde infaz edilen üçüncü eylemci oldu. 2 Aralık günü 19 yaşındaki Zahra Ali, babası ile birlikte kaçırılmış, işkence edilmiş ve bir kaç saat sonra ölü bulunmuştu. Zahra ve babası Tahrir meydanında yemek dağıtıyordu. Geçen Pazar günü 53 yaşındaki aile babası Fehim El Tai, Kerbela’daki evine giderken motosikletli silahlı iki kişi tarafından taranarak öldürüldü.

Ekim ayının başından bu yana ülkenin farklı yerlerinde bir çok eylemci daha ölü bulundu. Ayrıca, silahlı ve üniformalı kişiler onlarca eylemciyi alıkoydu. Bunlar bir süre sonra bırakıldı. Yetkililer, eylemcileri kaçıranları tespit edemediklerini iddia ediyor.

Bağdat’ta geçen Cuma akşamı silahlı kişilerle 20’yi aşkın kişinin katledilmesi ardından yeni bir kaçırma dalgasının başladığı belirtiliyor.