Irak’ta hükûmet kurma çalışmalarında ilerleme kaydedildi

Irak’ta yeni hükûmetin kurulması konusunda belirsizlikler ve görüşme trafikleri sürüyor. Mukteda El-Sadr, çalışmalarını tamamladığını açıkladı.

Irak genelinde yapılan seçimlerde birinci çıkan Sairun Koalisyonunun başında olan Mukteda El-Sadr, hükûmeti kurma çalışmalarını tamamladığını açıkladı.

Irak'taki seçimlerde Mukteda El-Sadr'ın desteklediği Sairun Koalisyonu birinci çıkarak, 329 sandalyeli parlamentoda 54 milletvekili kazandı. Tek başına hükümeti kurma için sandalye çoğunluğu elde edemeyen Sadr, Bağdat’ta diğer parti ve koalisyonlar görüştü.

'KAPSAYICI OLACAK'

Birçok parti, liste ve koalisyon başkanıyla görüşen Sadr, Necef'e döndükten sonra şöyle dedi: "Hükûmet ne Şii ne Sünni ne Arap ne Kürt ne etnik ne de mezhepçi bir hükûmet olacak. Iraklı yerli ve güçlü bir hükûmet olacak. Bunun yanında siyasi, barışçıl ve yapıcı bir muhalefet söz konusu olacak."

Sadr sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklamasında, yeni hükûmetin herkesi kapsayacağını kaydetti.

SİSTANİ İLE GÖRÜŞECEK

Sadr, Necef'te Şii dini merci Ali Sistani ve aşiret liderleriyle halk katmanlarının görüşünü alacağını da belirtti.

'HERKES YER ALMALI'

Sadr, seçimde 2’inci İran destekli Fetih koalisyonun başında bulunan Hadi Amiri, seçimden üçüncü çıkan Başbakan Haydar Ebadi'nin yanı sıra Sünni ve Kürt yetkililerle de görüştü. Sadr, koalisyon görüşmeleri sırasında sık sık "Tüm Iraklı renklerin" yer alacağı bir hükûmet kurmak istediğini açıkladı.

KÜRT TARAFLARLA DA GÖRÜŞTÜ

Sadr, koalisyon görüşmeleri için Bağdat’a heyet gönderen KDP ve YNK ile de görüştü. Ebadi de geçtiğimiz günlerde Sadr ile tüm siyasi grupların yer alacağı bir hükûmetin kurulması konusunda fikir birliğine vardıklarını söyledi.

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Görüşme trafiğine rağmen hükûmetin kurulması konusunda belirsizlik devam ediyor ve asal prosedürler de hâlâ yerine getirilmiş değil.

Resmi adımlar atılmadığı için görevde olan eski 81 parlamenter, 17 Mayıs’ta parlamentoyu acil olarak oturum için Irak Parlamentosu Başkanlığı’na dilekçe verdi. 19 Mayıs’ta 105 parlamenter hazır bulundu. Parlamentoda yeterli çoğunluk sağlanamadığı için herhangi bir karar alınamadı.

Parlamenterler, bugün parlamentonun toplanması için de çağrı yaptı.