Irak’ta Meclis Başkanı seçimi belirsiz tarihe ertelendi

Irak’ta bu çarşamba günü planlanan Meclis Başkanı seçimi, milletvekillerinin 18 Aralık'ta yapılacak eyalet seçimlerine katılacak olması nedeniyle süresiz olarak erteledi.

Resmi haber ajansı INA’ya göre Irak Parlamentosu, çarşamba günü yapılması planlanan Meclis Başkanı seçimini, milletvekillerinin 18 Aralık'ta yapılacak eyalet seçimlerine katılacak olması nedeniyle süresiz olarak erteledi.

Irak'ın en yüksek yargı organı olan Yüksek Mahkeme, kasım ayında bir milletvekilinin bir belgede "tahrifat yaptığı" gerekçesiyle yaptığı şikayet üzerine etkili bir Sünni siyasetçi olan Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin görevine son vermişti.

Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca Irak medyası El-Halbusi’nin potansiyel haleflerin isimlerini sıraladı. Ancak pek çok gözlemciye göre parlamento, 18 Aralık'taki vilayet seçimlerinin sonrasına kadar başkanının atanmasını değerlendiremeyecek.

INA ajansının salı günü geç saatlerde geçtiği habere göre parlamento "oturumu bir sonraki duyuruya kadar erteleme kararı aldı" ve "mevcut koşullar, milletvekillerinin il meclisi seçimlerine katılması ve birçok parlamento bloğunun şimdiden milletvekillerinin yokluğunu bildirmesi nedeniyle böyle bir toplantının çarşamba günü yapılmasına izin vermiyor” açıklamasında bulundu.

Çoğunluğu Şii olan ülkede 329 üyeli parlamentoya İran yanlısı olarak değerlendirilen Şii partilerden oluşan bir koalisyon hakim.

Çok etnikli ve çok dinli bir ülke olan Irak'ta siyasi yaşam, farklı topluluklar arasındaki güç paylaşımıyla yönetiliyor: büyük ölçüde onursal işlevi olan cumhurbaşkanlığı makamı geleneksel olarak Kürtlere, başbakanlık makamı Şiilere düşerken Sünni topluluğu parlamento başkanı temsil ediyor.

Seçimler ve en yüksek makamlara atamalar genellikle birkaç ay sürebilen, sonu gelmeyen müzakereler ve zorlu anlaşmalarla karmaşıklaşan zorlu süreçler haline geliyor.

10 YIL SONRA İLK MECLİS SEÇİMLERİ

Irak'ta on yıldan bu yana ilk kez pazartesi günü 15 bölgede il meclisi seçimleri yapılacak.

Hidrokarbon zengini, yolsuzlukla kangrenleşen ve hala büyük altyapı projeleri bekleyen ülkede il meclisleri önemli ayrıcalıklara sahip. Bu yerel meclisler, il valilerini seçiyor ve sağlık, ulaşım ve eğitim sektörlerine bütçe ayırıyorlar.

Muhalefet ve sivil toplumun bazı üyeleri bu meclisleri, kayırmacılığı teşvik eden yolsuzluk yuvaları olarak görüyor. İl meclisleri, 2019'daki iktidar karşıtı protestoların ardından feshedilmişti. Bu tür seçimler en son 2013 yılında yapılmıştı.