Irak’ta protesto: Bir petrol yatağında üretim durduruldu

Irak’ta yüzlerce kişi ülkenin güneyindeki bir petrol yatağında işgal eylemini ikinci gün de sürdürdü. Bir çok kentte ise hayat felç olmuş durumda.

Bağdat’ın 300 kilometre güneyindeki Nasıriye’de, günlük 82 bin varil üretip yapılan petrol yatağında Cumartesi günü başlatılan oturma eylemi, Pazar günü de devam etti. İş isteyen eylemciler, üretimi durdurdu.

1 Ekim’de başlayan gösterilerden bu yana ilk kez petrol üretimi eylemciler tarafından durduruldu. Daha önce de petrol yataklarında işgal eylemleri yapılmıştı ancak petrol üretilmeye devam etmişti. Irak, petrol ihracatçısı ülkeler (OPEP) arasında ikinci büyük üretici durumda.

Ülkenin güneyinde, iki aydır neredeyse kesintisiz devam eden eylemler nedeniyle bir çok kentte okullar ve idari kurumlar kapalı kaldı.

Diwaniye’de eylemciler, kriz halindeki hükümet üzerinde baskıyı arttırmak için yeniden genel grev ilan etti.

Kut, Hilla, Amara ve Şiilerin kutsal kenti Necef’te de Pazar günü eylem ve grevler nedeniyle yaşam durdu.

Sokakların baskısı nedeniyle Kasıma ayı sonunda Başbakan Adıl Abdulmehdi istifa etmek zorunda kalmıştı. Partiler, yeni hükümet başkanı üzerine anlaşma sağlayamıyor.

Perşembe günü Cumhurbaşkanı Berhem Salih de, İran yanlısı grupların önerdiği başbakan adayını kabul etmemek için istifa tehdidinde bulundu. Irak Parlamentosu, eylemcilerin taleplerinden biri olan seçim yasasını da kabul etmesine rağmen, yakında seçim olacağına dair henüz bir işaret yok.

İran yanlısı oluşumların, seçime gitmeden hükümet kurmak için yaptığı hamle de Cumhurbaşkanı tarafından boşa çıkarılsa da siyasin nasıl bir yön alacağı belirsizliğini koruyor.

Eylemciler, son 16 yıl içerisinde yurt içi gayrı safi milli hasılasının iki katına denk gelen yolsuzluklara, etnisite ve mezheplerin dağılımına dayalı siyasi sisteme son verilmesini istiyor.

Irak’taki isyanda şimdiye kadar 500’e yakın kişi hayatını kaybederken, 25 bin kişi yaralandı.

Şiddetin yoğunluğu azalsa da, hükümete bağlı İnsan Hakları Komisyonu’na göre halen 56 kişiden haber alınamıyor. Birleşmiş Milletler, milislerin eylemin öncü figürlerine karşı kaçırma ve cinayet kampanyası yürüttüğü tepkisinde bulunuyor. Onlarca eylemci sokakta veya evlerinin önünde infaz edildi. Onlarcası da kaçırılırken, bir çoğu daha sonra yol kenarlarında veya tarımsal arazilerde bırakıldı.