Irak’ta şiddet derinleşti, onlarca eylemci öldü

Irak’ta dün, protesto hareketinin başlangıcından beri en ölümcül günlerden biri yaşandı. Ülkenin güneyinde yaklaşık 40’a yakın kişi hayatını kaybetti.

Başkent Bağdat’ın yanısıra Arap Şiilerin yaşadığı Necef, Kerbela, Basra, Zikkar, Mussena, Missan, Nasıriye, Divaniye’deki protestolar iki ayını doldurmak üzere. Eylemler 1 Ekim’de başladı. Sistemin ve yolsuz yaptıkları belirtilen yönetici sınıfının tamamen değişmesini isteyen eylemlerde şimdiye kadar 390’ı aşkın kişi hayatını kaybetti, 16 bin dolayında kişi yaralandı.

Çarşamba günü Şiilerin kutsal kenti Necef’te İran konsolosluğunun yakılması ardından protestolar Perşembe günü de kesintisiz sürdü. Irak güvenlik güçleri eylemcilere karşı çok  sert saldırılarda bulundu. Bir çok kentte gerçek mermilerle eylemciler hedef alındı.

Zikar eyaletinin başkenti Nasıriye’de resmi verilere göre Perşembe günü 25 eylemci hayatını kaybetti. Başka kaynaklar ise en az 32 kişinin öldüğü, 250 kişinin yaralandığını belirtiyor.

BİR GENERAL GÖREVDEN ALINDI, VALİ İSTİFA ETTİ

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi, kendi memleketi olan Zikar'da kurulan kriz masasında yer alan General Celil eş-Şammari'yi göstericilere karşı şiddet kullanılması talimatı verdiği için görevden aldı. Şammari’nin görevden alındığı sırada Zikar Valisi Adil Duheyli de, vilayetteki durum böyle devam ederse istifa edeceğini açıkladı. Duheyli gün boyunca, sözkonusu generalin görevden alınması çağrısında bulunmuştu.

Yazılı açıklamadan kısa süre sonra Zikkar Valisi Adıl Duheyli yeni bir açıklama yaparak görevden istifa ettiğini duyurdu. Duheyli istifasının gerekçelerini şu şekilde dile getirdi: "Kent halkını koruyamayan bir vali görevinden istifa etmeli. Göstericilere yönelik şiddet kullanılması talimatı bizim tarafımızdan verilmedi.”

AF ÖRGÜTÜ: KAN BANYOSUNU DURDURDUN

Tarihi “Ur” kentinin yıkıntılarının bulunduğu eyalette eylemciler polis karargahını ateşe verdi ve askeri komutanlığı kuşatmaya aldı. Binlerce kişi, sokağa çıkma yasağını ihlal ederek, kent merkezinde kortejler oluşturdu. Eylemde, “Rejim düşene kadar burada kalacağız” sloganı atıldı. Uluslararası Af Örgütü, Nasıriye’de savaş sahnelerinin yaşandığını belirterek, uluslararası toplumu bu “kan banyosunu durdurmaya” çağırdı.

NECEF’TE EN AZ 3 EYLEMCİ ÖLDÜRÜLDÜ

Perşembe günü gösterilerin yoğun olduğu kentlerden biri de Şiilerin kutsal kenti Necef oldu. Çarşamba akşamı İran konsolosluk binasının göstericiler tarafından ateşe verildiği Necef’te giriş çıkışlar yasak olmasına rağmen Perşembe günü de gösteriler sürdü. Güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu Necef’te 3 gösterici öldürülürken, 7 göstericinin de yaralandığı belirtildi.

Bağdat’ta ise hükümete bağlı insan hakları komisyonuna göre iki gösterici hayatını kaybetti.

Şiilerin diğer bir kutsal kenti olan Kerbela’da güvenlik güçleri ile eylemciler arasında çatışmalar yaşandı. Çok sayıda kişi yaralandı.