Irak’ta yine saldırılar: Ölü sayısı 450’yi aştı

Irak’ta Ekim ayı başında başlayan gösterilerde dün yaşanan saldırılardaki ölümlerle birlikte en az 450 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Yolsuzluklar, kötü yönetim ve ekonomik sorunlar nedeniyle Irak’ta iki ay önce başlayan gösterilerdeki şiddet olayları son günlerde durulmuştu. Ancak dün başkent Bağdat’ta düzenlenen gösteriler esnasında silahlı grupların saldırıları sonucu en az 12 kişi hayatını kaybetti. Olaylarda çok sayıda kişinin de yaralandığı öğrenildi.

Saldırıların Tahrir Meydanı yakınlarındaki bir araç parkındaki göstericileri çıkarmak için bölgeye gelen motosikletli silahlı kişilerce gerçekleştirildiği bildiriliyor. Saldırılarda ölenlerin çoğunun göstericiler olduğu da verilen bilgiler arasında. İran bağlantılı gruplarca yapıldığı iddia edilen saldırıların engellenmesi için dünkü gösterilere çok sayıda Şii din insanı da katılmıştı.

Dün yaşanan ölümlerle birlikte Ekim ayı başından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı en az 440 oldu. Şimdiye kadar 20 bin kişinin ise yaralandığı tahmin ediliyor.

SİSTANİ YENİ HÜKÜMET KURMADA ‘ROL’ OYNAMAYACAK

Halkın isyanı karşısında Başbakan Adil Abdul Mehdi’nin geçtiğimiz hafta istifa etmesi ardından yeni hükümetin kurulmasında İran veya diğer ülkelerin etki etmeye çalıştığı biliniyor. Ülkenin önde gelen Şii dini lideri Ayetullah Ali El-Sistani, dün ‘yabancı güçlerin müdahalesini’ reddetme çağrısı yapmıştı. Ancak 2003 yılından bu yana tüm hükümet kurma çalışmalarına etki ettiği bilinen Sistani, yeni hükümet kurulmasına ilişkin müzakerelerde ‘hiçbir rolü’ olmadığını savunuyor.

ABD’DEN İRAN YANLISI ÜÇ İSME YAPTIRIM

Son olarak ABD yönetimi de Irak’ın içişlerine müdahale etmekle suçladığı İran’a yakınlığıyla bilinen birçok isme yönelik yaptırım kararı aldığını duyurmuştu. ABD’nin yaptırımları İran’a yakın olan ve son olarak sisteme dahil edilen Heşdi Şabi’nin önde gelen üç ismine yönelik.