Irak’tak ölü sayısı artıyor

Irak'ta hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor. Saldırıya uğrayan ve öldürülen gösterici sayısı da artıyor.

Irak’ta başkent Bağdat ve Arap Şiilerin yaşadığı Necef, Kerbela, Basra, Zikkar, Mussena, Missan, Nasıriye, Divaniye şehirlerinde 1 Ekim'de başlayan hükümet karşıtı gösteriler, başkan Adıl Abdulmehdi’nin istifa etmesine rağmen devam ediyor.

Göstericilerin talepleri hükümetin yıkılması ve başbakan Adıl Abdulmehdi’nin istifasıydı. Buna rağmen eylemler sürüyor. Göstericilere 'kimliği belirsiz kişiler' ve Haşdi Şabi’ye bağlı bazı grupların  ateş açması sonucu ölü sayısı da artıyor.

GÖSTERİCİLERİ HAŞDİ ŞABİ TARADI

Bağdat’ın Bağdat'taki El-Hillani Meydanı'nda önceki gece göstericilere ateş açılması sonucu 25 kişi hayatını kaybetmiş, 120 kişi de yaralanmıştı. Saldırının Haşdi Şabi’ye bağlı bir grup tarafından yapıldığı ortaya çıktı.

Sadr Hareketi yanlılarının göstericileri korumaya çalıştığı ancak Haşdi Şabi bileşenlerinden Esayib Ehl’ul Hak’ın lideri Kays Xezali’nin, Hizbullah’a yardım ettiği ve meydandaki göstericiler arasında Sadr’a bağlı silahlı kişilerin olduğunu söyleyerek, bu kişilerin meydanı boşaltması gerektiği yönünde talimat verdiğini belirtiyor. Bunun üzerine gerçekleşen saldırıda 25 kişi öldürüldü, 125 kişi de yaralandı.

Saldırıdan sonra Mukteda El Sadr’a bağlı grupların, halkı savunmak için Tahrir Meydanı'na gittiği belirtiliyor. Bir gün sonra ise Mukteda El Sadr’ın Necef’deki evi SİHA’larla vuruldu. Bu saldırılarla Irak adım adım iç savaşa doğru gitmeye başlarken, Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Haşdi Şabi sorumlularından Falih Feyyaz, Haşdi Şabi üyelerinin Irak’ta gösterilerin olduğu alanlara kesinlikle yaklaşmamaları talimatını verdi.

Falih Feyyaz ilettiği yazılı talimatla, Haşdi Şabi’ye bağlı gruplara uyarıda bulunarak, hiçbir şekilde gösterilerin sürdüğü meydanlara yaklaşılmamasını istedi. Talimata uymayanların görevden alınacağı ve ağır cezalarla karşı karşıya kalacağı uyarısında da bulunuldu.

Bağdat’ta önceki gece gerçekleştirilen saldırıdan sonra dün Zikkar, Mussena ve diğer birçok kentte hükümet karşıtı gösterilerle birlikte saldırıların protesto edildiği gösteriler devam etti. Zikkar ve Mussena ile Bağdat’ın birçok yerinde memurlar, saldırıları protesto etmek için boykot yaptılar.

ÖNCÜLÜK EDENLERE SUİKAST

Gösterilerin devam ettiği ve İran Başkonsolosluğunun yakıldığı Kerbela’da ise dün göstericilere öncülük ettiği belirtilen bir kişi yüzleri kapalı iki kişi tarafından suikastla öldürüldü.
Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir güvenlik görevilisi, gece Kerbela vilayet merkezi el-Barudi bölgesindeki protestolara katılan aktivist Fahim et-Tai'nin, susturucu takılı silah kullanan 2 suikastçı tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde, gösteriler sırasında yüzü maskeli 2 kişinin motosikletle Tai'ye yaklaşarak ateş açtığı görülüyor. Birkaç kez açılan ateş sonucu Fahim et-Tai, olay yerinde hayatını kaybetti.

Suikasttan Kerbela Sivil Hareket Koordine Üyesi ve öğretim üyesi olan Muhenned el-Ka'bi, arabasına yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi sonucu yaralanmıştı. Her iki saldırının, protestocuların Pazartesi gününden itibaren Bağdat'a yürüyüş düzenleme ve başkentteki halk hareketini destekleme çağrılarını artırdığı bir zamanda yapılması dikkati çekti.  

Irak'taki gösterilerde etkin olan aktivistlerin çeşitli şekillerde suikasta uğramasının son zamanlarda artmaya başladığı gözleniyor. Son olarak foto muhabiri Ahmed el-Muhenne de önceki gün uğradığı bıçaklı saldırıda yaşamını yitirmişti.

'İÇ SAVAŞ' KAYGISI

Siyasi gözlemciler, kimliği belirsiz kişiler adıyla göstericilere yönelik gerçekleştirilen saldırılar ve suikastlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gözlemciler, gösterilerin bastırılması için öncülerin hedeflenmeye başladığına ve bunun da iç savaşa doğru gidişi gösterdiğine dikkat çekti.