Irak’tan Türkiye’ye ‘su’ tepkisi

Kuraklık ile karşı karşıya olan Irak, Türkiye'den Dicle ve Fırat nehirlerinin yukarı havzasına daha büyük miktarlarda su salmasını istedi.

Türk devleti uzun zamandır, suyu komşularına karşı bir silah olarak kullanıyor. Küresel ısınma ve çölleşmenin etkilerine karşı en savunmasız beş ülkeden biri olarak değerlendirilen Irak, Türk devletinin nehirlerin akışını azaltan barajlar nedeniyle daha ağır bir şekilde etkileniyor.

Irak Su Kaynakları Bakanı Mehdi El Hamdani, cumartesi günü Türk Cumhurbaşkanı’nın Irak özel temsilcisi Veysel Eroğlu ile görüntülü bir görüşme gerçekleştirdi.

Irak hükümetinden yapılan yazılı açıklamaya göre her iki yetkili, “Dicle ve Fırat nehirlerinden Irak’a gelen su miktarını” tartıştı.

Açıklamada, “Bakan Hamdani, Irak'ın mevcut su sıkıntısının üstesinden gelebilmesi için Türk tarafından salınan su miktarlarını gözden geçirmesini istedi” denildi.

Aynı açıklamaya göre Türk yetkili de Ankara'daki su hizmetlerine "mevcut rezervlere bağlı olarak önümüzdeki günlerde salınan su miktarını artırma" mesajını göndermeye hazır olduğunu söyledi.

İki taraf, Türkiye’deki barajlarda “su rezervlerini yerinde değerlendirme" yetkisine sahip bir "Irak teknik heyetinin" yakında ziyarette bulunması konusunda anlaştı.

Yağışların azalmasıyla Irak, art arda üç kurak yıl yaşadı. Yetkililer, 42 milyon nüfuslu ülkede ekili tarım alanlarını yarıya indirdi.

Irak haber ajansı INA’nın çarşamba günü yayınladığı bir habere göre Iraklı bir yetkili, "Su rezervleri geçen yıla göre yüzde 60 azaldı" dedi.

Yetkili, Dicle ve Fırat'tan gelen mevcut su seviyesinin, son yüz yılda ülkeye gelen ortalama su miktarının yüzde 35'i kadar olduğuna dikkat çekti.