Irak ve İran’dan ABD’nin Haşdi Şabi’ye saldırısına tepki

ABD hava kuvvetlerinin Irak ve Suriye’de İran yanlısı grupları bombalamasına Irak ve İran’dan tepkiler geldi. Hava saldırısında 10 yakın milis üyesi öldü.

ABD hava saldırısı pazar gecesi gerçekleşti. Suriye ve Irak sınırlarında İran yanlısı grupların noktaları hedef alındı.

Pentagon, hava saldırısının son aylarda Irak’taki Amerikan çıkarlarına yönelik saldırılara misilleme olduğunu belirtti. ABD’nin hava saldırısı Hewlêr’de ABD Konsolosluğu yakınına insansız hava aracı ile yapılan saldırıdan sonrasına denk geldi.

ABD’ye göre hava saldırısında operasyonel ve silah depolama tesisleri hedef alındı. Pentagon, “Bu saldırıların da göstermiş olduğu gibi, Başkan (Joe) Biden ABD personelinin korunması için harekete geçeceği konusunda nettir" dedi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre saldırıda Haşdi Şabi milislerine ait Bukemal yakınındaki bir depo ve bir nokta imha edildi. Gözlemevi en az 7 Iraklı milisin öldüğünü belirtti.

Hedef alınan noktaların Ketaib Hizbullah ve Ketaib Sayyid El Şuheda tarafından kullanıldığı ifade ediliyor. Heşdi Şabi'ye bağlı Ketaib Seyyid El Şuheda milis grubu, 4 üyelerinin öldüğünü kabul etti.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, “Başkan Joe Biden’in emirleri doğrultusunda, Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklar, Irak ve Suriye sınırında İran’ı desteklediği milislerin tesislere savunma amaçlı saldırı düzenledi” dedi.

IRAK SALDIRIYI KINADI

Irak ev İranlı yetkililer ise ABD’nin hava saldırısına tepki gösterdi. Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Mustafa Kazımi'nin askeri sözcüsü Yahya Resul, "Dün akşam Irak-Suriye sınırına düzenlenen ABD saldırısını kınıyor ve reddediyoruz. Bu saldırı, tüm uluslararası anlaşmalara göre Irak'ın egemenliğine ve milli güvenliğine yönelik bariz, kabul edilemez bir ihlaldir" dedi.

Sözcü, Irak'ın çıkar sahası olmasının kabul edilemez olduğunu ifade ederken, bu tür ihlallerin yeniden yaşanmaması için tüm düzeylerde gerekli incelemelerin yapılacağı belirtti.

İRAN’DAN TEPKİ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Tahran'da düzenlediği haftalık basın toplantısında ABD’nin hava saldırılarından yola çıkarak, yeni yönetiminin sadece İran'a yönelik yaptırımlar konusunda değil bölgedeki diğer meselelerle ilgili de kendisinden önceki Donald Trump hükümetinin politikalarını takip ettiğini savundu.

Hatipzade, "ABD'nin yeni yönetimi; duygusal davranışlar, krize yol açan ve bölge halkı için gerginlik ve sorun çıkarıcı yanlış adımlar yerine istikametini düzeltmelidir. Bıraksın bölge halkı onların müdahalesi olmadan kendi kaderleriyle ilgili karar alsın. ABD'nin yaptıkları kesinlikle bölgedeki istikrarı bozmaktadır. İstikrarsızlığın kurbanlarından birisi de ABD'nin kendisi olacaktır” dedi.