Irkçılık karşıtı protesto dalgası Avrupa’ya yayıldı

ABD’de beyaz bir polisin Mayıs ayında 46 yaşındaki Afro-Amerikalıyı nefessiz bırakarak katletmesi ardından başlayan protesto eylemleri Avrupa’ya yayıldı. Onbinlerce kişi sokaklara çıktı.

Pazar günü Avrupa’nın birçok ülkesinde on binlerce kişi ırkçılığa karşı sokaklara döküldü. Birçok kentte polisle çatışmalar yaşandı.

BRÜKSEL’DE 10 BİNİ AŞKIN KİŞİ YÜRÜDÜ, ÇATIŞMALAR YAŞANDI

Belçika’nın başkenti Brüksel’de 10 bini aşkın kişi ırkçılık ve polis şiddetine karşı yürüdü. Yürüyüşün sonunda, akşam saatlerinde polisle şiddetli çatışmalar yaşandı. Çok sayıda mağaza yağmalanırken, çöp konteynırları ateşe verildi, taşlar havada uçuştu. Çatışmalarda birçok kişi yaralandı. Brüksel’de Adalet Sarayı önündeki eylemi organize eden komite üyesi Taiyno Cherubin, gösteri ardından yaşanan şiddet olayları ile bir ilgilerinin olmadığını belirterek, “Bizim bir barış mesajımız vardı, bizim eylemimiz barışçıldı” dedi. 100’ü aşkın kişinin şiddet olaylarına karıştığı gözlendi. Bazı işyerleri ağır hasar gördü. Brüksel Belediye Başkanı Twitter üzerinde bir açıklama yaparak, “Suçlulardan oluşan gruplar George Floyd’un anısını ihlal ediyor” suçlamasında bulunarak, polisten olaylara karışanları gözaltına almasını istedi.

MADRİD: ADALET OLMADAN BARIŞ OLMAZ

İspanya’nın başkenti Madrid’de valiliğe göre 3 bin dolayında kişi ABD büyükelçiliği önünde bir araya geldi. Siyahlar ve Beyazların katıldığı eylemde 46 yaşındaki George Floyd’un öldürülmesine tepki gösterildi. Eylemciler sık sık “Nefes alamıyorum” diyerek, Floyd’un sözlerini tekrarlarken, “Adalet olmadan barış olmaz” diye slogan attı.

İspanya’da Barselona dahil on dolayında kentte protesto eylemleri gerçekleşti.

ROMA’DA BİNLERCE KİŞİ 9 DAKİKA DİZ ÇÖKTÜ

İtalya’nın başkenti Roma’da Piazza del Popolo’da binlerce genç, yumruklar havada diz çökerek dokuz dakika sessiz protestoda bulundu. Bu süre, Amerikalı beyaz polisin George Floyd’un boynuna dokuz dakika boyunca diziyle basmasını temsil ediyor. Eylemciler daha sonra hep birlikte kalkarak “nefes alamıyorum” diye haykırdı.

BRİSTOL’DA KÖLE TÜCCARININ HEYKELİ YIKILDI

Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da binlere kişi, eylem yasağına rağmen ikinci gün de sokaklara çıktı. Aralarında Bristol’un de olduğu diğer birçok kentte de gösteriler yapıldı. Köleci geçmişi olan Bristol’da köle tüccarı Edward Colston’ın heykeli yıkıldı ve ayaklar altına alındı. Londra’da barışçıl bir gösterinin sonunda polisle çatışmalar yaşandı.

TAYLAND, HOLLANDA, ALMANYA, İSVİÇRE, İSVEÇ, DANİMARKA...

Tayland’da yasaklanan ırkçılık karşıtı gösteri, sanal ortamda yapıldı. 200’ü aşkın kişi konferans sitesi Zoom’a bağlanarak, “Black Lives Matter” hareketine ilişkin videolar paylaştı ve polis şiddetine karşı yumruklarını havaya kaldırdı.

Hollanda’da binlerce kişi özellikle kuzeydeki Zwolle ve Maastricht kentlerinde sokaklara çıkarken, Almanya’da Bundesliga kulübünün dört oyuncusu ırkçılık karşıtı mücadeleye destek için diz çöktü.

Cumartesi günü Bayern Munich oyuncuları da benzer bir dayanışma sergiledi. Cumartesi günü ayrıca Berlin’de 15 bini aşkın kişi ırkçılığa karşı sokaklara çıktı. Binlerce kişi aralarında Frankfurt’un da olduğu çok sayıda diğer kentte de ırkçılığa karşı yürüdü.

İsviçre’de binlerce kişi siyah elbiselerle Lozan kentinde sokaklara çıkarak “Benim rengim tehdit değildir” yazılı pankartlar taşıdı. Cuma günü Biel’de, Cumartesi günü de Basel, Bern, Zürih ve Neuchatel gibi kentlerde protesto eylemleri gerçekleşmişti.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da polise göre 15 bin dolayında kişi bir araya gelerek ABD’de siyahlara karşı polis şiddetine tepki gösterdi. Komşu İsveç’in Göteborg kentinde 2 bin dolayında kişi bir araya geldi. Ancak sağlık krizinden dolayı eyleme katılma sınırı 50 olarak belirlendiği gerekçesiyle, gösteri sona erdirildi. Akşam saatlerinde polisle çatışmalar yaşandı.

Macaristan’ın başkent Budapeşte’de bini aşkın kişi Amerikan büyükelçiliği yakınında bir araya gelerek, sekiz dakikalık sessiz eylemle polis şiddetini protesto etti. Eylemde “Polis her yerde adalet hiçbir yerde” yazılı pankartlar dikkat çekti.

CUMARTESİ GÜNÜ DE ONBİNLER SOKAKLARA ÇIKMIŞTI

Cumartesi günü Avustralya’dan Tunus, Fransa ve Birleşik Krallık’a kadar çok sayıda ülkede ırkçılık ve polis şiddetine karşı protesto eylemler yapılmıştı. Washington’da büyük bir kitle Cumartesi günü Beyaz Saray çevresindeki yolları doldurmuştu.