Japonya 56 milyar dolarlık askeri harcamayı onayladı

Japonya, savaş sonrası yaklaşımından askeri harcamalara büyük bir geçiş yaparak rekor düzeyde savunma harcamasını onayladı. Japonya ayrıca yaklaşık on yıldır ilk kez silah ihracatı kontrollerini gevşetecek.

Japonya'nın savunma harcamaları, gelecek yıl yüzde 16'dan fazla artacak. Nakit enjeksiyonunun amacı, uzun menzilli seyir füzelerinin konuşlandırılmasını hızlandırmak.

Kabine tarafından kabul edilen rekor bütçe, Japon birlikleri giderek daha fazla müttefiklerle birlikte çalışıp daha saldırgan roller üstlendiğinden, orduyu F-35 gizli savaş jetleri ve diğer Amerikan silahlarıyla daha da güçlendirecek.

Mart ayında başlayacak 2024 mali yılı için 7,95 trilyon yenlik (kabaca 56 milyar dolar veya 50 milyar avro) savunma bütçesi, Başbakan Fumio Kishida hükümetinin benimsediği yeni bir güvenlik stratejisi kapsamındaki beş yıllık askeri takviye programının ikinci yılını işaret ediyor.

Duyuru, Japonya'nın savaş sonrası ülkenin güç kullanımını meşru müdafaayla sınırlama ilkesinden büyük bir kopuşun sinyalini veriyor. Savunma bütçesi 112,7 trilyon yenlik ulusal bütçe planının bir parçası ve hâlâ parlamentonun onayına ihtiyaç duyuyor.

Japonya, askeri gücünü desteklemek için 2027 yılına kadar 43 trilyon yen harcamayı ve yıllık harcamasını neredeyse ikiye katlayarak yaklaşık 10 trilyon yene çıkarmayı planlıyor.

JAPONYA SİLAH İHRACAT KONTROLLERİNİ DE GEVŞETİYOR

Japonya ayrıca, 2014 yılında tüm askeri ihracata yönelik yasağı tamamen kaldırdıktan sonra, yaklaşık on yıldır ilk kez Cuma günü silah ihracatı kontrollerini gevşetti.

Başbakanlık kabinesinden bir ulusal güvenlik yetkilisi, kabine onayı öncesinde AFP haber ajansına verdiği demeçte, yeni kuralla birlikte Japonya'nın "yabancı bir şirketin lisansı altında yurt içinde üretilen silahları lisans veren ülkeye ihraç edebileceğini" söyledi.