Japonya’da deprem: İlk dalgalar kıyıya vurmaya başladı

Japonya'nın orta kesiminde güçlü depremler meydana geldi. Tsunami uyarısı ardından ilk dalgalar kıyıya vurmaya başladı.

Pazartesi günü Japonya'nın orta kesimlerini vuran güçlü depremler, yetkililerin tsunami uyarısı yapmasına ve etkilenen bölge halkına daha yüksek yerlere sığınmalarını emretmesine yol açtı.  

Ulusal yayın kuruluşu NHK, Ishikawa vilayetindeki Noto yarımadasını saat 16:00'dan sonra vuran birkaç depremin ardından "Tüm bölge sakinleri derhal yüksek yerlere tahliye edilmelidir" dedi.  

NHH sunucusu "Evlerinizin ve eşyalarınızın sizin için değerli olduğunun farkındayız, ancak hayatlarınız her şeyden daha önemlidir. Mümkün olan en yüksek bölgelere koşun’’ diye ekledi.  

Japon Meteoroloji Ajansı'na (JMA) göre, bölgede beş metreden daha yüksek dalgalar oluşabilir.  

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi (PTWC), "Japonya kıyısı boyunca merkez üssünün 300 km yarıçapında tehlikeli tsunami dalgaları (...) mümkündür" uyarısında bulundu.  

Yarımadanın kuzeydoğu ucunda saat 16.10'da meydana gelen bu deprem serisinin en büyüğü, ABD Jeofizik Enstitüsü'ne (USGS) göre 7.5 ve JMA'ya göre 7.6 büyüklüğünde kaydedildi.  

Hükümet sözcüsü Yoshimasa Hayashi, "(Ishikawa vilayetinde bulunan) Shika nükleer santralinde veya diğer sahalarda şimdilik herhangi bir anormallik olmadığı teyit edildi" dedi.   

Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alan Japonya, dünyada depremlerin en sık görüldüğü ülkelerden biri. Bu nedenle Japonya son derece katı inşaat standartları uyguluyor. Binalar genellikle güçlü depremlere dayanabilirken, ülke sakinleri de depremlere alışkın durumda. Ancak Japonya, Mart 2011'de ülkenin kuzeydoğu kıyısında meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve dev tsunaminin izleri halen duruyor. Tsunamide 20 bin kişi hayatını kaybetmişti.  

Bu felaket aynı zamanda 1986'daki Çernobil kazasından bu yana en kötüsü olan Fukuşima nükleer kazasına da yol açmıştı.