‘Johnson yeni öneriyle AB’ye gidecek’ iddiası

Büyük Britanya Başbakanı Johnson’un AB’den çıkışa (Brexit) ilişkin yeni önerilerle son bir kez şansını deneyeceği bildiriliyor.

Brexit’in normal şartlarda gerçekleşmesi beklenen 31 Ekim’den önce süre daralırken, Britanya Başbakanı Boris Johnson’un anlaşmalı bir Brexit için çabaları sürüyor.

İrlanda’da yayın yapan RTE kanalına göre, Jonhson, iki İrlanda arasındaki sınırlara ilişkin bir öneriyi Avrupa Birliği’ne (AB) sunmaya hazırlanıyor. Yarın veya perşembe günü sunulacak planda, İrlanda ile Britanya’ya bağlı Kuzey İrlanda arasındaki sınır kontrollerini önlemek amacıyla özel gümrük merkezlerinin kurulması öngörülüyor.

Sınırın iki yanında kurulacak bu merkezlerin her iki yönden 8 ila 16 kilometre kadar uzaklıkta olacakları kaydedildi.

AB ile Britanya arasındaki en önemli anlaşmazlık konularının başında İrlanda ve Kuzey İrlanda arasında Brexit’ten sonra yeniden sınır kontrollerinin başlaması bulunuyordu. Temmuz ayında görevinden ayrılan eski Başbakanı Theresa May ile Avrupa Birliği arasındaki anlaşmada İrlanda adasında fiziki sınır oluşmasını engellemeyi güvence altına alan "Backstop" (tedbir maddesi) üzerinde uzlaşılmıştı.

Bu maddeyle amaç yıllar süren şiddet olaylarının sonlandırılmasını sağlayan 1998’deki Hayırlı Cuma Anlaşması'nı koruma altına almak idi. Backstop'un 2020 yılında Brüksel ile Londra arasında soruna çözüm üretilememesi halinde geçiş sürecinden sonra sadece acil durumlarda devreye sokulması öngörülüyordu. Tartışmaya neden olan Backstop maddesi "ortak gümrük alanı" kurulmasını ve bu sayede iki İrlanda arasında keskin bir sınırın oluşmasını engelleyecekti. Fakat Johnson bunu reddetmişti.

Ancak Johnson’un alternatif önerisinin kabul görüp görmeyeceği ise kestirilemiyor.