Kabil’deki saldırıda 14 kişi öldü, 145 kişi yaralandı

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bugün sabah saatlerinde bir polis karakolunun girişinde bombalı araç ile düzenlenen saldırıda 14 kişi ölürken, 145 kişinin de yaralandığı yetkililer tarafından açıklandı.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada bomba yüklü araç ile polis karakolunun girişinde patlatıldığı belirtiliyor.

Açıklamada 14 ölünün 10’unun sivil olduğu kaydedildi. Patlama yerinden paylaşılan video ve fotoğraflarda büyük bir duman bulutunun kent üzerinden kalktığı, patlamanın şiddetini de gösteriyor.

Afgan bir gazeteci Zekeriya Hasani AFP’ye yaptığı açıklamada, “Patlama yerine 400 metre uzaktaydım, her şeyi gördüm. İnsanlar yere düşüyordu, daha sonra da kalkıp kaçıyorlardı. Büyük bir panik hakimdi. İnsanlar bağırıyordu, eşini ya da çocuğunu arıyordu” diye konuştu.

Yetkililer patlamadan kısa bir süre sonra yaptıkları açıklamada 95 kişinin yaralandığını ve hastanelere kaldırıldıklarını belirtmişti.

Yaralıların büyük bir bölümünün çocuk ve kadın olduğu da yetkililer tarafından kaydedildi.

TALİBANLAR ÜSTLENDİ

Talibanların sözcüsü Zabihullah Mücahid sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla saldırıyı üstendi. Saldırının bir intihar saldırganı tarafından yapıldığını belirtti.

Saldırı, Talibanların, ABD ile müzakere dönemine denk gelmesi dikkat çekici.

Birleşmiş Milletler Temmuz ayında yayınladığı raporunda Temmuz ayının 2017’den bu yana en kanlı geçen ay olduğunu belirtmişti. 2017’nin Temmuz ayında 1500 sivil, 2018’in Temmuz ayında ise 900’ü çocuk, 3804 sivil yaşamını yitirdiği raporda yer aldı.

Başkanlık sözcüsü Sadık Sadıki ise, “Talibanlar barış önünde engel” açıklamasında bulundu.