Kabil’e 150 km mesafedeki Gazni Taliban’ın eline geçti

Afganistan’ın başkenti Kabil’e 150 kilometre mesafede bulunan kilit önemdeki Gazni kenti de Taliban’ın eline geçti.

Yerel yetkililer, Gazni vilayetinin aynı adı taşıyan merkezi şehrinin Taliban’ın eline geçtiğini doğruladı.

Kentin Perşembe sabahı Taliban tarafından kontrol altına alındığı bildirildi. Gazni, başkent Kabil’e 150 kilometre mesafede bulunuyor. Bu açıdan kilit önem taşıyor.

ABD güçlerinin Mayıs ayında çekilmeye başlamasından bu yana Taliban, her yönden ani bir saldırıya geçti. Hükümet güçleri ilerleyişi durduramıyor. Bazı kentler çatışmadan teslim oldu. Kunduz’da yüzlerce asker de Taliban’a teslim oldu.

ABD ile Taliban arasında 2020’de imzalanan anlaşmadan bu yana böyle bir gelişme bekleniyordu.

6 Ağustos Cuma gününden bu yana Taliban’ın eline geçen vilayet başkenti sayısı 10’a çıktı. Kırsal kesim ve ilçelerin büyük çoğunluğu Taliban’ın denetiminde bulunuyor.

Kentlerin hızlı bir şekilde düşmesi, bazı aşiretlerin Amerikalılar yerine Taliban ile anlaşmayı tercih etmeleri ile açıklanıyor. Yerel kaynaklar, Taliban’la bir anlaşma zemini bulabileceklerini ve bu nedenle gençlerden silahlarını bırakmalarını istediği belirtiliyor.

Afganistan’ın en az yüzde 75’i kırsal alandan oluşuyor ve nüfusun büyük bölümü geleneksel bir yaşam biçimi sürdürüyor.

Tehlike altındaki kuzeyin büyük tarihi kenti Mezar-ı Şerif’e giden Cumhurbaşkanı Eşref Gani, buradan hareketle Taliban’a karşı direnişi organize etmeye çalışıyor. Mezar-ı Şerif Taliban’ın kuşatması altında bulunuyor.

Washington Post gazetesinin üst düzey yetkililere dayandırdığı haberine göre Amerikan hükümeti yakında Kabil’in düşmesini bekliyor.

Bir yetkili Kabil’in 90 gün içinde düşebileceğini ifade etti. Başka kaynaklar ise 30 günde düşeceği tahmininde bulundu.

Oysa Haziran ayında Amerikan ordusu Kabil’in 6 ayda düşebileceği üzerine hesap yapıyordu.

Taliban’ın mayıs ayından bu yana hızlı ilerleyişine rağmen ABD Başkanı Joe Biden salı günü yaptığı açıklamada Amerikan güçlerinin çekilme kararının yerine getirileceğini söyledi. Biden, hükümet güçlerini de savaşmaya çağırdı.