Kahire’de Hamas’la ateşkes görüşmeleri yapılıyor

Daha fazla İsrailli rehinenin serbest bırakılması için Hamas lideri İsmail Haniye ile Kahire’de görüşmelerin yapıldığı bildirildi.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail topraklarına düzenlediği tetiklenen savaşta onbinlerce kişi hayatını kaybederken, Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkes için müzakereler devam ediyor.

Hamas'tan yapılan açıklamada, Katar'da bulunan İsmail Haniye'nin "Siyonist (İsrail) saldırganlığı ve diğer konularda Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere" Kahire’ye geçtiği belirtildi.

Hamas'a yakın bir kaynak AFP'ye yaptığı açıklamada, görüşmelerde "kadın, çocuk ve erkeklerden oluşan 40 İsrailli mahkûmun Hamas tarafından serbest bırakılması karşılığında bir haftalık geçici ateşkes de dâhil olmak üzere birçok teklifin" ele alınacağını söyledi.

Sadece sivillerin serbest bırakılacağını, rehin alınan askerlerin serbest bırakılmayacağını kaynak, ateşkesin "yenilenmeye tabi" olduğunu da sözlerine ekledi.

Salı günü AFP'ye konuşan bir Hamas kaynağı, Haniye'nin Mısır istihbarat şefi Abbas Kamel ile "esirlerin serbest bırakılması ve İsrail'in Gazze'ye uyguladığı kuşatmanın sona erdirilmesi için bir anlaşma hazırlamak üzere savaşın durdurulmasını" görüşeceğini söylemişti.

Filistin İslami Cihad'dan bir kaynağa göre, Hamas’la birlikte 7 Ekim saldırısında yer alan İslami Cihad’ın Şam’daki lideri Ziad El-Nahala da önümüzdeki hafta başında Kahire'yi ziyaret edecek.

İsrail tarafında ise Cumhurbaşkanı Isaac Herzog salı günü yaptığı açıklamada İsrail'in "rehinelerin serbest bırakılması için yeni bir insani duraklamaya ve ek insani yardıma hazır olduğunu" söyledi.

Salı günü rehinelerin aileleriyle bir araya gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kısa bir süre önce "serbest bırakma sürecini teşvik etmek üzere Mosad başkanını iki kez Avrupa'ya gönderdiğini" söyledi.

Mısır ve Katar arabuluculuğunda Kasım ayı sonunda yapılan bir müzakere sonucunda Gazze'de tutulan 105 rehine, İsrail tarafından hapsedilen 240 Filistinli ile takas edilmişti.