Kaliforniya ve 21 eyalet Trump’a karşı yargı yoluna gitti

ABD’de Kaliforniya öncülüğündeki birçok eyalet, Donald Trump’ın hava kirliliği konusunda eyaletlerin yetki kullanmasını engellemesine karşı yargı yoluna gidiyor.

20 kadar eyaletin de desteklediği Kaliforniya eyaletinin Washington’daki bir federal mahkeme önünde açtıkları davada, Trump’ın Kaliforniya aleyhine aldığı bir kararın ‘illegal’ olduğunu ispatlamaya çalışacaklar.

Kaliforniya’nın havayı kirleten taşıtların saldığı emisyonları sınırlayan düzenlemesi, Donald Trump tarafından iptal edilmişti. Trump, tüketiciye daha ucuz ve güvenli araçlar sunmayı planladıklarını savunuyor.

Twitter hesabından açtıkları davayı duyuran Kaliforniya Adalet Bakanı Xavier Becerra ise, Trump’ın aldığı kararın ‘yasadışı’ olduğunu savundu. Trump’ın Kaliforniya’nın elindeki emisyonları sınırlayabilme yetkisini kaldırmasının anayasaya ve hukuk devletine aykırı olduğunu vurgulayan Becerra, “Mahkemede görüşeceğiz” diye yazdı.

Kaliforniya’nın açtığı davaya 22 eyalet ile başkent Washington, Los Angeles ve New York şehirleri dahil oldu. Bu eyalet ve şehirler Demokrat Parti yönetiminde bulunuyor.

Kaliforniya ile Donald Trump yönetimi arasında krize yol açan yetki, 2013 yılında verilmişti. Amerikan Çevreyi Koruma Ajansı (EPA) tarafından tanınan yetki kapsamında Kaliforniya’nın araçların zararlı gaz emisyonları konusunda ülkenin geneline oranla sert sınırlamalar getirmesine imkân tanınıyordu.

Kaliforniya, bu kapsamda taşıt üretiminde dikkat edilmesi gereken normları daha da sertleştirmişti. Bu eyalete daha sonra Washington DC’nin de aralarında olduğu 13 eyalet daha katılmıştı.