Kamboçya’da iki eski yöneticiye soykırımdan mahkumiyet

Kamboçya’da halen hayatta olan Kızıl Kımerler’in iki üst düzey yöneticisi, soykırımdan ömür boyu hapse mahkum edildi.

Kamboçya’da ilk kez 1975 ile 1979 yıllar arasında işlenen suçlar soykırım olarak tanındı.

Hakim, rejimin ideoloğu 92 yaşındaki Nuom Chea’nın suçların işlenmesine belirgin katkı sağladığına hükmetti. Dönemin “Demokratik Kamboçya” devletinin başkanı Khieu Samphan, ise nihai kararı elinde bulunduran kişi olarak değerlendirildi. Samphan bugün 87 yaşında. O dönem, Maoist harketin önemli yüzlerinden biriydi.

Her iki eski yönetici, işlenen vahşeti inkar etti. Chea ve Samphan, 2014 yılında da insanlığa karşı suç işlemekten ömür boyu hapse mahkum edilmişlerdi.

Birleşmiş Milletler’in himaye ettiği mahkeme, Vietnamlılar, Müslüman Çam topluluğuna ve diğer dini azınlıklara yönelik soykırım suçu işlendiğini, dönemin rejiminin “tüm etnik, ulusal, dini, ırki, sınıfsal ve kültürel farklılıkların ortadan kaldırılarak ateist ve homojen bir toplumu hedeflediğini” belirtti.

1975 ile 1979 yılları arasında 2 milyona yakın kişinin ölümüne neden olan rejimi hedefleyen bu yargılamanın, kendi türünde muhtemelen son yargılama olması bekleniyor.

Bu yargılama, temel olarak Vietnamlılar ve Çam Müslüman azınlığına yönelik soykırım suçlaması üzerinden yapıldı. Kızıl Kımerlerin, Kımerlere yönelik işlediği katliamlar buna dahil edilmedi. BM, bu katliamları soykırım olarak kabul etmiyor.

Pol Pot rejimi, 1975 ile 1979 yılları arasında 100 bin ile 500 bin arasında Çam halkı mensubunu katletti. Çamların nüfusu ise 700 bin idi.

Dava Haziran 2011’de başladığında sanık sandalyesinde dört eski yetkili vardı. Bunlar arasında rejimin Sosyal İşler Bakanı Ieng Thirith’in, bunama nedeniyle yargılanamayacağına hükmedildi ve 2012’de serbest bırakıldı. Thirith, daha sonra ölürken, dönemin Dışişleri Bakanı olan kocası Ieng Sary de 2013 yılında 87 yaşındayken öldü.

Nuon Chea ve Khieu Samphan dışında, mahkeme daha önce Phnom Penh S-21 cezaevinin şefi Kaing Guek Eav’i, 2012 yılında ömür boyu hapse mahkum etmişti. Sözkonusu cezaevinde 15 bin kişi işkence gördükten sonra kent dışında infaz edildi. Bir numaralı suçlu Pol Pot ise 1998 yılında, yargılanmadan öldü.