Kamerun'da İngilizce dilli bölgede 4 okula saldırı

Kamerun hükümeti, "ayrılıkçı" isyancılar ile güvenlik güçleri arasında kanlı çatışmaların yaşandığı İngilizce konuşulan bölgede iki gün içerisinde dört okula saldırı olduğunu, 6 öğretmen ve 10 öğrencinin alıkonulduğunu açıkladı.

Hükümet sözcüsü René Emmanuel Sadi, yaptığı açıklamada İngilizce konuşulan iki bölgeden biri olan Kuzey Batı'daki Kumbo'da bir Protestan okulunda "Bir çok terörist (...) altı öğretmen ve 10 öğrenciyi kaçırdı" dedi.

Öğrenci ailelerinin spontane bir eylemi sonucunda öğrenciler serbest bırakılırken, öğretmenler halen silahlı grubun elinde bulunuyor.

Saldırı sırasında hazır bulunan ve kimliğinin gizli tutulmasını isteyen bir öğretmenin AFP'ye verdiği bilgilere göre, saldırganlar öğrencilerden ve öğretmenlerden soyunmalarını istedi ve çıplak halde fotoğraflarını çekti. Ardından da sınıfların ateşe verilmesini istedikleri belirtiliyor. Bu saldırı Çarşamba günü gerçekleşti.

Kuzeybatı bölgesinin başkenti Bamenda'da ise Salı günü bir okul, dört silahlı kişinin saldırısına uğradı.

24 Ekim günü de 7 öğrenci silahlı saldırıda öldürülmüştü. Bu saldırıdan İngilizce dilli ayrılıkçı silahlı grup Yaoundé sorumlu tutulmuştu

Saldırıda sonra AFP'ye bir demeç veren Orta Afrika İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) araştırmacısı Ilaria Allegrozzi, “Okullar, bu çatışmada bir savaş silahı olarak kullanılıyor” dedi.

Allegrozzi, "Ayrılıkçılar, çocukların merkezi iktidarın ait kurumlar olarak değerlendirdikleri okullara gitmelerini istemiyorlar" diye ekledi.

Kasım 2019'da UNICEF, İngilizce konuşulan bölgelerde okula gitmeyen çocukların sayısını 855.000 olarak tahmin etmişti.

Raporun yayınlandığı zaman, devlet ilkokullarının yaklaşık yüzde 90'ı, diğer bir ifadeyle 4.100'den fazla okul ile ortaokulların yüzde 77'si kapalıydı veya faaliyete geçmemişti.