Katalanlardan sonra Bask partisi de Sanchez’e destek verdi

İspanya Eski Başbakanı Pedro Sanchez’in yeniden iktidara gelmesi için Katalan bağımsızlık yanlısı partinin desteğinden sonra, bağımsızlıkçı Bask partisi PNV de Sanchez’in iktidara dönmesini kabul etti.

Pedro Sanchez, beş milletvekili olan Bask partisi PNV’nin de desteğini aldı.

9 Kasım günü sürgündeki bağımsızlıkçı lider Carles Puigdemont'un partisinin 7 milletvekili de sosyalistlerin yeniden hükümetin başına geçmesine ona vermişti.

Katalonya partisi, destekleri karşılığında sosyalistlerden, özellikle 2017'de Katalonya'nın ayrılma girişimine karıştıkları gerekçesiyle yargılanan yöneticiler ve aktivistleri için Parlamento'nun bir af yasası kabul edeceği taahhüdünü aldı.

Adaylık tartışması ve oylaması için tarih henüz Parlamento Başkanı tarafından belirlenmedi, ancak önümüzdeki hafta yapılması bekleniyor.

Sanchez’in Sosyalist Partisi 23 Temmuz'daki parlamento seçimlerinden ikinci olmuştu.

Sanchez’in başbakan olarak belirlenmesi için mecliste salt çoğunluk olan 176 oy elde etmesi gerekiyor. Sanchez, radikal sol, Bask ve Katalan partileri ile Kanarya Adaları'ndan küçük bir grubun desteğiyle 179 oya ulaşmış durumda. Bu durumda, Sanchez’in seçilmesi garantilenmiş gözüküyor.