Katalonya: Kürt halkının talebi Katalanların da talebidir

Katalonya Ulusal Meclisi, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını şiddetle kınayarak, Kürt halkının taleplerinin Katalanların da talebi olduğunu kaydetti.

İspanya’da geniş özerkliğe sahip Katalonya’da Ulusal Meclis yaptığı açıklamada, “Kürdistan halkına karşı gerçekleştirilen ve Erdoğan hükümetinin Kürtlere karşı yürüttüğü emperyalist ve baskıcı tutumunu bir adım ileriye taşıyarak uluslararası hukuku ağır bir biçimde ihlal ettiği bu askeri saldırıyı güçlü bir biçimde kınıyoruz” dedi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İspanya Hükümetinin, Kürt halkına yönelik bu yeni Türk askeri saldırısına verdiği desteği de bir kez daha şiddetle kınıyoruz. İspanya Hükümeti temel hakları ihlal eden otoriter rejimleri desteklediğini bir kez daha göstermiştir. İspanya Hükümetinin bu tutumu, özellikle Türkiye'ye karşı silah ambargosu ilan eden Avrupa ülkeleriyle çelişkili olduğu için endişe vericidir.

Türkiye yetkililerinin, Katalan ve Basklı seçilmişlerin İspanya devleti tarafından görevden alınmasına dayandırarak belediye eşbaşkanları ve diğer Kürt seçilmişlere yönelik uyguladıkları baskıcı tutumlarını şiddetle kınıyoruz. Bu bağlamda, Avrupa Konseyi’nin Kürt ve Katalan siyasi liderlerin ifade özgürlüğü hakkını kullandıkları için Türk ve İspanyol yetkililer tarafından tutuklanmasını ayrı ayrı araştırıyor olmasını memnuniyetle karşılıyoruz.

Kürt halkının, özerklik hakkı talebini desteklediğimizi -ki Katalan halkının da talebidir bu- ve kardeşçe dayanışmamızı ifade ediyoruz.”