Katar 2022 : Göçmen sömürüsü devam ediyor 

Uluslararası Af  Örgütü (Amnesty International) tarafından yayınlanan bir raporda, 2022’de Dünya Kupası’nın oynanacağı Katar’da çok sayıda yabancı çalışanın aylarca maaşsız sömürüldüğüne dikkat çekildi.

Af Örgütü’nün raporunda, Dünya Kupası için stadlar ve yollar olmak üzere birçok inşaat çalışmasında yer alan yabancı çalışanların bazılarına 10 aya yakın bir süredir maaş ödenmiyor. Ülkede faaliyet gösteren Mercury MENA adlı şirketin Nepal, Hindistan ve Filipinler’den gelen çalışanlara maaş ödememesinin eleştirildiği raporda, Katar yönetiminin soruna çözüm bulması istendi. 

Göçmen emekçilerin haklarının yenmesi nedeniyle birçok hayatın ‘mahvedildiği’ vurgulanan raporda, sadece bu şirkette çalışan yüzlerce emekçinin hakkının yenmiş olabileceğine işaret edildi. 

Af Örgütü raporunda, Katar’daki göçmenlere zorla dayatılan ‘Kefala’ adlı sistem nedeniyle zorla çalıştırma vakalarında yaşanıyor. Göçmen çalışanların ülkeyi terk etmesini veya başka bir şirkete geçiş yapmasını yasaklayan bu sistemin, sömürü aracı olarak kullanıldığına dikkat çekiliyor. 

2022 Dünya Kupası’nı rüşvet sayesinde aldığı iddialarıyla gündemde olan Katar’da son yıllardaki stad, kompleks ve yol inşaatlarında çok sayıda yabancı emekçinin hayatını kaybettiği biliniyor. Katar hükümeti, bu ayın başında ülkeyi terk etmek isteyen göçmenlere izin verileceğini duyurmuştu. Ancak buna hangi tarihten itibaren izin verileceğine dair bilgi verilmemişti.