Kaybettirmeler bir savaş pratiği haline geldi

BM Kayıp Kişiler Günü vesilesiyle daha önce yapılan çalışmaların detayları, yüzün üzerinde ülkede bireylerin zorla kaybettirildiğini gösteriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kurulan kayıplara ilişkin çalışma grubuna göre tüm dünyada belgelenmiş olan on binlerce kaybetme vakası bulunuyor ve uluslararası sözleşmelere rağmen onlarca ülkede bir savaş pratiği olarak öne çıkıyor.

BM’YE 105 ÜLKEDEN 55 BİN BAŞVURU

Kayıpları araştırmak üzere BM nezdinde 1980 yılında kurulan komisyona bugüne kadar 105 ülkeden 55 bin civarında vaka nedeniyle başvuru yapıldı. Ancak gerçekte zorla kaybettirilen bireylerin sayısının yüz binlerce ve hatta milyonlarca olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye’de çoğunluğu Kürdistan’da olmak üzere binlerce kişi halen kayıp iken, savaşların yaşandığı onlarca ülkenin her birinde on binlerce kayıptan söz ediliyor.

İÇ SAVAŞLARIN OLDUĞU ÜLKELERDE BİLİNEN BİR GERÇEK

BM’ye göre Kuzey Kore’de kayıpların sayısı 200 bin civarında iken, iç savaşın halen devam ettiği Suriye’de de kaybettirme bir savaş pratiği olarak sürüyor. Irak’tan sadece BM’ye yapılan başvurulardaki kayıp sayısı 16 bin civarında.

Kayıpların yoğun olduğu ülkelerin önemli bir kısmı ise Afrika kıtasında bulunuyor. İç savaşın belli aralıklarla dursa da on yıllardır devam ettiği Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde on binlerce kişinin kayıp olduğu biliniyor. Bu ülkenin yanı sıra Burundi ve Sudan’da kaybettirmeler bir savaş politikası olarak süregeldi.  

TÜRKİYE HALEN İMZALAMADI

BM tarafından 2010 yılında yürürlüğe konan Kayıplar Sözleşmesi’ni 1 Ocak 2017 itibariyle 96 ülke imzalarken, imzacı 54 ülke tarafından bu sözleşme yetkili organlar tarafından onandı. ‘Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme’’yi imzalamayan ülkeler arasında halen Türkiye de bulunuyor.

AKP hükümeti tüm çağrılara rağmen bu sözleşmeyi imzalamamakta direniyor.