Kazakistan’da 6 bine yakın gözaltı

Orta Asya’nın en büyük ülkesi Kazakistan’ı sarsan protesto eylemlerinin başından bu yana 6 bine yakın kişi gözaltına alındı.

Yerel medyaya göre İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada 125 farklı soruşturma kapsamında toplam 5 bin 800 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Hidrokarbon bakımından zengin olan 19 milyon nüfuslu Kazakistan’da bu hafta, 1989’daki bağımsızlık ilanından bu yana benzeri görülmemiş protesto eylemleri yaşandı.

Protesto eylemleri, hükümetin sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarını arttırması ardından 2 Ocak Pazar günü başladı ve başta başkent Almatı olmak üzere büyük kentlere yayıldı.

Cumhurbaşkanı hükümeti görevden aldı, ancak eylemleri bastırmak için “uyarısız vur emri” verdi. Kazakistan yönetimi Rusya’dan da yardım istedi ve Rusya tanklar eşliğinde askeri birlikler gönderdi.

İçişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre eylemlerde 175 milyon euroluk zarar oluştu. 100’ü aşkın dükkan ve bankanın yağmalandığını ve 400’ü aşkın aracın imha edildiğini belirten Bakan Erlan Turgumbayev, “Bugün, ülkenin tüm bölgelerinde durum istikrara kavuştu” iddiasında bulundu. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de, “Durum istikrara kavuşuyor” dedi.

Hükümet, onlarca kişinin öldürülerek kanlı bir şekilde bastırılan eylemleri “terörle mücadele” olarak tanımlıyor.

Yerel ve uluslararası medya ülkede göreceli bir sükunetten bahsederken, özellikle Almatı’da durumun halen gergin olduğuna dikkat çekiyor.

RUSYA FAYDALANDI

Kazakistan’da yaşanan durum Rusya’yı da harekete geçirdi. Eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e yakın bir isim olan güvenlik servisleri eski şefi Kerim Masimov’un “ihanet” suçlamasıyla tutuklanması, Tokayev’in Rusya’nın desteğini alma çabası olarak değerlendirildi. Tokayev, kendi otoritesini içeride arttırmak için krizden fayda sağlasa da, en fazla fayda görenin Rusya olduğu yorumları yapılıyor.