Kazakistan’da maden ocağındaki patlamada 42 ölü

Kazakistan’da ArcelorMittal şirketine ait bir maden ocağında cumartesi günü meydana gelen patlamada ölü sayısı 42’ye yükselirken, 4 kişi halen aranıyor.

Kazakistan’da, Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını ilan ettiğinden bu yana en ölümcül maden faciası meydana geldi.

Ülkenin merkezindeki Karaganda’da bulunan ArcelorMittal grubuna ait maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında ölü sayısının 42’ye yükseldiği bildirildi. Patlama sırasında 250’yi aşkın işçi yer altında çalışıyordu. Acil Durumlar Bakanlığı’na göre halen 4 madenci aranıyor. Madencileri canlı bulma şansının çok zayıf olduğu bildirildi.

Arcelor Mittal tesislerinde meydana gelen kazaların listesi oldukça uzun. Hükümet patlama ardından dünya çelik devi ArcelorMittal’in yerel şubesini kamulaştırmak için anlaşma yaptığını duyurdu.

1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana Kazakistan'da, büyük çoğunluğu ArcelorMittal tesislerinde olmak üzere yaklaşık 200 madenci hayatını kaybetti.

Son patlamadan önceki en ölümcül maden faciası 2006'da Lenin madeninde 41 madencinin öldüğü Kostenko madeninde yaşanmıştı.

Eski Sovyet cumhuriyetinin merkezinde yaklaşık on beş fabrika ve maden işleten grup, 1995 yılında Kazakistan'da faaliyetlerine başlamıştı.

Yatırım eksikliği ve yetersiz güvenlik standartları yetkililer tarafından defalarca eleştirilirken, sendikalar düzenli olarak daha sıkı bir hükümet kontrolü getirilmesi için çağrılarda bulunuyor.