Kenya’da ABD üssüne saldırıyı Şebab üstlendi

El Kaide bağlantılı Şebab grubu, Kenya’nın güney doğusundaki bir Amerikan üssüne saldırıyı üstlendi. Resmi açıklamaya göre 3 Amerikalı öldü, polisin bir iç raporuna göre 17 Amerikalı ve 9 Kenyalı öldü.

Somalili grup Şebab örgütü, Pazar günü Lamu adası yakınındaki ABD-Kenya ortak askeri üssüne saldırıda bulundu. Afrika’daki Amerikan komutanlığı Africom tarafından yapılan açıklamaya göre saldırıda bir Amerikan askeri ile Pentagon’a çalışan iki sözleşmeli personeli öldü. Pentagon’un iki görevlisinin de yaralandığı bilgisi verildi.

Kenya ordusu sözcüsü albay Payl Njuguna, Manda askerine yönelik saldırının püskürtüldüğünü ve “teröristlere” ait 5 cenaze bulduklarını belirtti. Üsteki iniş pistinin hedef alındığı saldırıda, pistin zarar görmediği belirtilirken, iniş pisti üzerinde bulunan yakıt depolarında yangın çıktığı kaydedildi.

ÇELİŞKİLİ BİLANÇOLAR

AFP’nin polisin bir raporuna dayandırdığı haberine göre, Cessna tipi iki uçak, iki helikopter ve bir çok Amerikan aracı imha oldu. Yerel polis sorumlusu Irungu Macharia, kampa yakınında 5 kişinin gözaltına alınarak sorgulandığını belirtti. Aynı kaynağa göre, 17 Amerikalı ve 9 Kenyalı asker öldü

Şebab örgütü yazılı bir açıklama ile saldırıyı üstlenirken, üssün bir kısmını saldırı sırasında kontrol altına aldıklarını belirtti.

Şebab, bu saldırıyı “Kudüs hiçbir zaman Yahudileşmeyecek” kampanyası kapsamında gerçekleştirdiklerini bildirdi. Bu kampanya adı, ilk olarak Ocak 2019’da 21 kişinin öldüğü Nairobi’deki Dusit oteline saldırı sırasında kullanılmıştı.

ŞEBAB’A GÖRE ÇATIŞMALAR 10 SAAT SÜRDÜ

Africom ise Şebab’ı saldırının bilançosu konusunda yalan bilgiler yaymakla suçladı. Şebab ikinci bir açıklama yaparak, çatışmaların 10 saat sürdüğünü ve ABD’nin “bir avuç kararlı Müslümanın saldırısını engelleyemediğini” alaycı bir dile ifade etti.

Şebab örgütü geçmişte Kenya’da büyük ölçekli bir çok saldırı düzenledi. Kenya’nın 2011 yılında Somali’ye askeri birlikler göndermesi, bu saldırılara gerekçe olarak gösterildi. Şebab grubu, Cumartesi günü Somali’nin başkenti Mogadişu’da son on yılın en ölümcül saldırılarından birini gerçekleştirdi. Katliamda 81 kişi hayatını kaybetti. Şebab, 2011 yılında Mogadişu’dan çıkarıldıktan sonra temel kalelerini kaybetmişti. Ancak halen geniş kırsal bölgeleri denetiminde tutuyor. Şebab savaşçılarının sayısı 5 bin ila 9 bin olarak tahmin ediliyor.